Cazurile de coronavirus, schimbare la 180 de grade: avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

Cazurile de coronavirus, schimbare la 180 de grade: avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

După o perioadă destul de lungă de scădere pe frontul cazurilor de coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra unui trend îngrijorător alimentat de relaxarea exagerată a restricțiilor.

Pe parcursul a aproximativ șase săptămâni consecutive, s-a înregistrat la nivel global o scădere a numărului de cazuri de coronavirus înregistrate. Din păcate, la ora actuală, este din nou în creștere, conform datelor furnizate de directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) potrivit DPA și Agerpres.

”Este dezamăgitor, dar nu surprinzător”, a declarat din Geneva Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că trendul crescător se manifestă în toate zonele, cu excepţia Africii şi regiunilor Pacificului de Vest. Nici măcar nu trebuie să te uiți peste graniță pentru a trage această concluzie îngrijorătoare. Nici în România statisticile din ultima perioadă nu au fost îmbucurătoare, chiar dacă numărul celor vaccinați a fost foarte mare și continuăm să stăm foarte bine la acest subiect.

”Parţial pare să fie urmarea relaxării măsurilor de sănătate publică, circulaţiei în continuare a variantelor virusului şi a faptului că oamenii au lăsat garda jos”, a spus acesta.

Oficialul OMS a încercat să avertizeze comunitatea internațională că vaccinarea în masă nu va face minuni peste noapte, mai ales că, la scară globală, ritmul vaccinărilor este unul foarte lent. În opinia șefului Organizației Mondiale a Sănătății, regulile fundamentale de igienă rămân de bază în ceea ce priveşte controlul pandemiei.

Chiar și în acest condiții, în lupta cu pandemia, există și vești bune. Tot Tedros Adhanom a spus că este încurajator că, în sfârşit, personalul medical din ţările sărace este vaccinat, inclusiv în ţări din Vestul Africii precum Ghana şi Coasta de Fildeş. Dacă se continuă acest efort global, până la finalul lui mai, 237 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 sunt preconizate să fie pregătite pentru a fi distribuite în 142 de ţări sărace.

”Este regretabil că acest lucru se întâmplă după aproape trei luni de când unele dintre ţările dezvoltate au demarat campaniile naţionale de vaccinare”, a concluzionat Tedros Adhanom Ghebreyesus de la OMS.
Citește și: