Criza alimentelor nu este un mit: a început în China, dar consecințele se resimt deja în supermarketurile românești

Criza alimentelor nu este un mit: a început în China, dar consecințele se resimt deja în supermarketurile românești

În urmă cu mai bine de o săptămână, autoritățile de la Beijing au emis un avertisment legat de o posibilă penurie de alimente. În acel context, cetățenii au fost sfătuiți să-și facă depozite de hrană. Acum, aceleași probleme au început să se resimtă în piața din România, chiar dacă nu avem un avertisment oficial.

Conform datelor obținute de Reuters, citat de Agerpres, locuitorii mai vârstnici din Beijing au golit toate stocurile de varză, după ce și-au umplut cămările cu această legumă. Practica de a cumpăra varză în această perioadă nu este neobișnuită, dar trendul a fost accelerat de de mesajul autorităților emis lunea trecută. În consecință, la primele ore ale dimineții de ieri, s-au format cozi interminabile la intrarea în supermarketurile din capitala Chinei. „În fiecare an vânzările de varză sunt mari în acest sezon, dar după anunțul de luni toată lumea s-a repezit să cumpere și mai mult”, a relatat un cultivator într-una din piețele en-gros din Beijing.

Raționalizarea pe timp de criză, singura soluție

Forțate de circumstanțe, supermarketurile din China au introdus imediat o limită de trei verze pe persoană. Chiar și așa, după ora 9 dimineața, rafturile au fost goale. Pe Weibo, Twitter-ul chinezesc, subiectul „Ministerul Comerțului încurajează gospodăriile să își facă stocuri de produse de bază” a înregistrat peste 17 milioane de vizualizări și peste 5.000 de comentarii.

Este important de reținut că autoritățile de la Beijing nu au oferit și o explicație pentru respectivul avertisment. Nu este clar dacă are legătură cu un posibil val de zăpadă, dacă există probleme de transport a alimentelor sau, cel mai grav, dacă discutăm de pregătiri pentru un eventual atac asupra Taiwan. Un lucru este însă sigur, la mai multe legume, prețurile au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, până la nivelul în care au depășit carnea.

Criza de alimente în România, prezentă în mai multe orașe

În mai multe supermarketuri din România, au început deja să fie afișate mesaje referitoare la raționalizarea achizițiilor de alimente. Cumpărătorii sunt avertizați că nu pot cumpă anumite produse decât în conformitate cu o limită cât se poate de clară.

Primele rapoarte au apărut în județul Timiș, unde populația a început să aibă o rație de ulei și zahăr. Acum, ca o consecință a avertismentelor referitoare la o posibilă criză a alimentelor sau a energiei electrice, situația îngrijorătoare se resimte și la Sibiu în lanțul de magazine Profi, conform Turnul Sfatului.

Pe marginea acestui fenomen a comentat Gabriel Pâslaru, reprezentant relații publice al lanțului național de magazine, după ce a fost sesizat un interes nejustificat de mare la alimentele de bază, zahăr, făină și ulei. „Ne dorim să evităm să ajungem ca în anii trecuți, la începutul crizei, când de azi pe mâine creșterea la făină a fost de 500%, o creștere imposibil de administrat, pentru că nici furnizorii nu dețin astfel de stocuri să putem umple de azi pe mânie rafturi. Cumpărătorul vine în magazin și nu găsește ce-i trebuie, dacă nu găsește ce-i trebuie se sperie și dintr-o dată te trezești cu o panică, de multe ori nejustificată. Pentru că anii trecuți după ce ne-am dat peste cap și am luat de nu ne-a mai ajuns, o cerere de 500% eu n-am mai întâlnit, în cele din urmă oamenii s-au lămurit că nu este chiar așa cum au crezut și au început să vină să ne roage să le cumpărăm marfa înapoi. Mulți și-au făcut provizii de neimaginat gândindu-se la speculă și avantaj, pentru că urmau să le vândă vecinilor sau mai știu eu cui. V-am dat toată această imagine ca să înțelegeți că noi suntem foarte atenți la volume”, a insistat Pâslaru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Turnul Sfatului (@turnulsfatului)

Citește și: