Criza mondială a foametei se accentuează: țara unde milioane de oameni nu au ce mânca

Criza mondială a foametei se accentuează: țara unde milioane de oameni nu au ce mânca

Aproximativ 45 de milioane de persoane din întreaga lume sunt în prezent amenințate de foamete, situația fiind deosebit de gravă în Afganistan. Este vorba de aproximativ 3 milioane de cazuri în plus față de cele anticipate la începutul anului, a anunțat, la Roma, Programul Alimentar Mondial al ONU.

Decenii de conflicte complexe și prelungite, combinate cu un climat în schimbare, inegalitățile de gen, urbanizarea rapidă, subocuparea și consecințele economice ale pandemiei de COVID-19 reprezintă provocări considerabile în eforturile de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, inclusiv ODD 2 privind combaterea foametei și alimentației îmbunătățite.

Peste jumătate din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar insecuritatea alimentară este în creștere, în mare parte din cauza conflictelor și a insecurității care împiedică comunități întregi de la oportunitățile de trai. 22,8 milioane de persoane sunt identificate ca fiind cu nesiguranță alimentară acută, inclusiv sute de mii care au fost strămutate de conflict de la începutul anului.

Catastrofă umanitară

Subnutriția este o preocupare deosebită pentru femei, copii, persoane strămutate, persoane repatriate, gospodării conduse de femei, persoane cu dizabilități și săraci. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, ratele de subnutriție sunt acum în creștere și 2 milioane de copii sunt subnutriți.

În fiecare an, aproximativ 250.000 de oameni sunt afectați în medie de o gamă largă de dezastre ecologice, inclusiv inundații, secete, avalanșe, alunecări de teren și cutremure. Impactul dezastrelor și dependența de apă din ploaie sau topirea zăpezii limitează sever productivitatea sectorului agricol, care asigură o sursă de venit pentru 44 la sută din populație.

Prezent în Afganistan din 1963, Programul Alimentar Mondial lucrează cu parteneri pentru a se asigura că, în conformitate cu principiile umanitare, asistența ajunge la populațiile afectate de conflicte și dezastre, oriunde s-ar afla. PAM sprijină, de asemenea, acțiuni transformatoare care întăresc reziliența și mijloacele de trai ale indivizilor și comunităților – cu un accent special pe femei – și sprijină economiile locale, contribuind astfel la dezvoltarea și stabilitatea pe termen lung a țării.

Citește și: