05 nov. 2021 | 06:30

După criza sanitară, criza alimentelor: cât de mult s-a scumpit mâncarea, ce urmează la iarnă

ACTUALITATE
După criza sanitară, criza alimentelor: cât de mult s-a scumpit mâncarea, ce urmează la iarnă

La momentul de față, umanitatea se confruntă în mod simultan cu o criză de proporții pe mai multe planuri. Cei mai mulți se gândesc la pandemie, alții sunt îngrijorați de criza energetică. În mod regretabil, nici pe partea de alimente nu stăm foarte bine, iar asta se reflectă în preț.

La nivel mondial, Autoritatea pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul ONU atrage atenția asupra unei probleme cât se poate de grave, un fel de record negativ cu consecințe asupra populației globale. În mod regretabil, prețurile mondiale ale mărfurilor alimentare au urcat pe parcursul lunii trecut până la cel mai ridicat nivel din iulie 2011. Punctual, indicele prețurilor alimentare a crescut cu 31,3% în decurs de un an.

Mâncarea, cea mai scumpă din ultimii zece ani

Independent de inflație sau de devalorizarea euro sau dolar, plătim din ce în ce mai mult pe alimente. Într-o singură lună, indicele FAO atrage atenția asupra unor scumpiri de 3% comparativ cu septembrie până la un prag de 133,2 puncte. Față de aceeași perioadă a anului trecut, în 12 luni, creșterea fost de 31,3%, atrage atenția autoritatea din cadrul ONU.

În continuă creștere de la o lună la alta, acest indicator ia în calcul variația lunară a cursurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază. Momentan, se află la cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu, dar, înainte de finele anului, are mari șanse să depășească recordul din februarie 2011 – 137,6 puncte.

Ca referință, problemele pleacă de la ingrediente de bază, precum grâul. Acesta s-a scumpit în octombrie pentru a cincea lună consecutiv. De la septembrie la octombrie, vorbim de o creștere a prețului cu 5%, dar în ultimul an a fost vorba de 38,3%. În timp România s-a bucura de o producție record, prețul este influențat de recoltele reduse din principalele țări exportatoare, Canada, Rusia și SUA, după cum atrage atenția FAO.

Prețul uleiurilor vegetale s-a scumpit cu 9,6% în decurs de o lună, pentru un maxim istoric, cel mai mare din toate timpurile. Prețul uleiului de palmier, o altă resursă importantă, are patru luni de scumpiri consecutive. Carnea pare să fie într-un trend descendent, dar scăderea prețului este de doar 0,7%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele