Pace și liniște, în coaliție: documentul prin care PNL, USR-PLUS și UDMR au încheiat conflictul

Pace și liniște, în coaliție: documentul prin care PNL, USR-PLUS și UDMR au încheiat conflictul

După o perioada de criză în coaliția de guvernământ, declanșată de decizia unilaterală a premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, PNL, USR-PLUS și UDMR au încheiat conflictul. Înlocuitorul lui Voiculescu va fi numit astăzi.

A trecut aproape o săptămână de când Voiculescu a fost demis, iar Florin Cîțu i-a luat locul. Deși au existat zvonuri conform cârora coaliția va fi desființată în acest set de circumstanțe, se pare că este mai puternică decât atât. În consecință, liderii celor trei formațiuni au semnat „un act adițional” la protocolul Coaliției și au anunțat că noul ministru al Sănătății va fi aflat miercuri.

Documentul, semnat de liderii formațiunilor politice menționat, prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se mai arată în document.

După cum era de așteptat, discuțiile încheiate în jurul orei 22 s-au concluzionat cu câteva declarații din partea liderilor PNL, USR-PLUS, UDMR, dar și din partea premierului Florin Cîțu. Acestea din urmă le poți vedea mai jos:
  • Ludovic Orban: „Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei. Formaţiunile politice sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii”
  • Dan Barna: „Coaliția a depășit astăzi o situație delicată, iar funcționarea și succesul ei țin de încredere, respect și reguli. După discuții care au avut și momente delicate, am reușit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliție. Avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID și să intrăm în acea direcție de însănătoșire a țării”
  • Dragoș Tudorache: Mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății
  • Kelemen Hunor: „În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, extravagante. Sunt lucruri care vor asigura o funcţionare coerentă, decizii coerente în coaliţie, atât la nivel guvernamental, cât şi în Parlament şi câteva puncte accentuate din programul de guvernare, fără să adăugăm nimic la programul nostru de guvernare”
  • Florin Cîțu: „Coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă şi o coerenţă a deciziilor politice în coaliţie”
Etichete: