Creatura care a supraviețuit 24.000 de ani înghețată: descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Creatura care a supraviețuit 24.000 de ani înghețată: descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Un organism a supraviețuit după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia.

Un animal microscopic numit rotifera bdelloidea a revenit la viață după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia și apoi a reușit să se cloneze, au spus recent oamenii de știință ruși, relatează AFP, citat de Hotnews.

Descoperirea ridică întrebări cu privire la mecanismele utilizate de animalul multicelular pentru a suporta această lungă perioadă de repaos, a declarat pentru AFP Stas Malavin, coautor al unui articol despre acest subiect în revista Current Biology.

Animalul care a supraviețuit înghețat 24.000 de ani a fost descoperit în Siberia

„Raportul nostru este cea mai puternică dovadă până în prezent că animalele multicelulare ar putea suporta zeci de mii de ani în criptobioză, o stare în care metabolismul este aproape complet oprit”, a spus Malavin, de la Institutul pentru probleme fizico-chimie și biologice ale solului din Pushchino, Rusia.

Echipa de cercetare a folosit o platformă de foraj pentru a preleva probe din râul Alazeia din Arctica, apoi a folosit datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta specimenului între 23.960 și 24.485 de ani.

Ei identificaseră deja microbi unicelulari capabili de astfel de realizări. La organismele multicelulare a fost raportat cazul unui vierme nematod în vârstă de 30.000 de ani care a revenit la viață. Mușchii și anumite plante s-au regenerat, de asemenea, după câteva mii de ani în gheață.

Potrivit lui Malavin, rotiferele pot fi acum adăugate la lista organismelor care par să poată supraviețui la nesfârșit. Odată dezghețat, animalul a putut să se reproducă singur folosind un proces numit partenogeneză. Măsurând aproximativ jumătate de milimetru în lungime, rotiferele trăiesc de obicei într-un mediu cu apă dulce.

„Putem folosi acest organism ca model pentru a studia supraviețuirea după înghețare și să-l comparăm cu alte animale rezistente, cum ar fi tardigradele, nematodele etc”, a adăugat Malavin.