China vânează minele de criptomonede. De ce reprezintă o problemă

China vânează minele de criptomonede. De ce reprezintă o problemă

China vânează minerii de criptomonede și este cu ochii pe centrele de date și instituțiile de cercetare și învățământ, în căutarea minerilor deghizați.

Autoritățile din China sunt îngrijorate de faptul că minarea criptomonedelor poate afecta rezervele de energie pentru iarnă. În vară, internauții chinezi au constatat că nu mai pot accesa site-urile unor platforme populare de tranzacționare a criptomonedelor. Aceștia au folosit motoarele de căutare și rețelele de socializare locale și nu au putut să dea de ele.  Măsura luată de Beijing duce la descurajarea tranzacțiilor cu monede virtuale.

Platformele de tranzacționare sunt cele mai afectate de blocarea căutărilor pe internet. Acestea au un număr foarte mare de utilizatori asiatici și sunt printre cele mai mari la nivel global. Binance este cea mai mare platformă pentru criptomonede din lume. Ea înregistrează un rulaj de 30 miliarde de dolari în 24 de ore, potrivit datelor oferite CoinMarketCap, Website deținut de Binance.

Ce măsuri a luat guvernul de la Beijing?

Banca centrală chineză a interzis instituțiilor financiare și companiilor de plăți să furnizeze servicii care implică criptomonede. Ca urmare, în acest weekend, s-au blocat mai multe conturi deschise de investitori în criptomonede, pe rețeaua de socializare Weibo.  Argumentul principal a fost încălcarea legislației.

Începând din 2017, guvernul de la Beijing a înăsprit reglementările privind criptomonedele. El a încercat să controleze ieșirile de capital pentru a prevenii bulele speculative. Investitorii chinezi în bitcoin au realizat, anul trecut, profituri totale de 1,1 miliarde de dolari.

Se pare că, piața de criptomonede este tot mai volatilă. Noile măsuri de reglementare, din ultimele săptămâni, împreună cu decizia Tesla de a nu mai accepta, ca mijloc de plată, bitcoin au împins cotațiile la minimurile din februarie. În urma anunțului făcut de Elon Musk piața criptomonedelor a pierdut 365 miliarde de dolari. El și-a motivat decizia prin faptul că „mineritul de Bitcoin afectează mediul înconjurător. Tesla a suspendat achiziționarea de automobile cu plata prin moneda Bitcoin. Suntem îngrijorați în privința utilizării crescute a combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin”.

Citește și: