Chimiștii cercetează scoicile: de ce contează pentru noi

Chimiștii cercetează scoicile: de ce contează pentru noi

Adezivul reprezintă soluția care este folosită în viața noastră de zi cu zi la o multitudine de lucruri. Acum, chimiștii au hotărât să cerceteze scoicile pentru a putea produce adezivi mai puternici.

Adezivii și diferitele lipiciuri sunt utilizați în diferite industrii, printre care și cea constructoare de mașini dar și a construcțiilor civile și industriale. Adesea, cercetătorii apelează la lumea naturală din jurul nostru pentru inspirație în dezvoltarea de produse mai bune, inclusiv adezivi.

Multe inovații provin din ocean și creaturi acvatice. De exemplu, crustaceele, cum ar fi midiile, au reușit să se lipească de roci și alte obiecte folosind un tip de adeziv biologic, cu mult înainte ca oamenii să aibă lipici propriu. Interesant, în ciuda progreselor științifice, adezivii naturali creați de crustacee sunt mult mai puternici și mai durabili decât orice adeziv dezvoltat de oameni.

În căutarea unor adezivi îmbunătățiți, chimiștii de la Universitatea Purdue speră să afle cum crustaceele creează acești adezivi naturali și, eventual, să îi folosească în viața de zi cu zi. Profesorul de chimie Jonathan Wilker a spus că echipa sa a început prin a se uita la animale care produc adezivi. Wilker spune că oamenii de știință încă lucrează pentru a înțelege în mod fundamental cum animalele, cum ar fi stridiile și midiile, creează adezivii pe care sunt capabili să-i producă și cum funcționează împreună chimia și ingineria.

Chimiștii cercetează scoicile pentru a dezvolta noi adezivi

Astăzi, o utilizare majoră a adezivilor este reprezentată de chirurgie unde, aceștia sunt folosiți pentru închiderea rănilor. O provocare pentru adezivii folosiți în și pe corpul uman este aceea că organismul este umed și în mișcare constantă. Cercetătorii dezvoltă noi adezivi care ar funcționa sub apă și sunt mai puternici și mai sustenabili în timp ce sunt fabricați din produse alimentare care pot fi dezlipite atunci când este nevoie.

Walker spune că echipa lucrează la realizarea adezivilor cu noi proprietăți. De exemplu, vor să adauge grupuri chimice pentru a ținti proprietăți, cum ar fi lipirea umedă, flexibilitatea asemănătoare cauciucului sau capacitatea de a se lega și de a lega atunci când este necesar.

Wilker spune că, în timp ce echipele folosesc chimia inspirată de crustacee, sistemul lor simplifică ceea ce produc animalele. Echipa se concentrează în special pe producerea de cleiuri care nu sunt pe bază de petrol și sunt biodegradabile cu proprietăți reversibile. Echipa a dezvoltat în prezent niște adezivi noi și lucrează pentru a solicita brevete pentru comercializarea acestora.