Certificatul verde digital și a treia doză de vaccin: a început programarea online pentru rapel

Certificatul verde digital și a treia doză de vaccin: a început programarea online pentru rapel

Persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer sau Moderna se pot programa la rapel începând de azi prin intermediul platformei Rovaccinare. Mai important este însă ce se întâmplă cu certificatul digital verde Covid-19 în cazul celor care nu vor să se mai vaccineze din nou.

De azi, 28 septembrie 2021, românii se pot vaccina cu a treia doză de rapel sau booster. Pentru a profita de acest beneficiu, doritorii trebuie să fi avut două doze de vaccin administrate și să fi trecut mai mult de 180 de zile de la a doua doză. Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).

Cum te programezi la rapel cu a treia doză

Conform comunicatului autorităților pe marginea subiectului, procesul de programare a rămas în mare parte neschimbat, iar pașii sunt cei de mai jos:

  • 1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
  • 2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
  • a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
  • b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
  • 3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea
  • 4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

Certificatul digital Covid fără doza trei

Andrei Baciu este secretar de stat în Ministerul Sănătății și, printr-o postare pe pagina personală de Facebook, a detaliat valabilitatea certificatului digital verde Covid în cazul celor care s-au vaccinat cu schema completă, dar nu mai doresc și a treia doză. Răspunsul scurt este că, dacă te afli în această situație, nu trebuie să-ți faci griji. Certificatul digital își va menține valabilitatea pentru simplul fapt că “în acest moment, în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră ca fiind cea cu două doze sau cu o doză, în cazul Johnson & Johnson”.

În ceea ce privește argumentul pentru introducerea celei de a treia doze, acesta a fost de asemenea oferit de oficialul din Ministerul Sănătății. “Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după șase luni la nivelul titrului de anticorpi”, a mai subliniat Andrei Baciu.

Citește și: