STS a lansat o aplicație web: cum îți poți verifica și valida certificatul verde online, fără telefon

STS a lansat o aplicație web: cum îți poți verifica și valida certificatul verde online, fără telefon

A fost lansată versiunea web a aplicației Check DCC, care permite verificarea și validarea certificatelor verzi și care este dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Verificarea certificatelor se poate face cu un scanner profesional pentru QR sau prin camera web a laptopului sau calculatorului.

„Începând cu data de 22 octombrie 2021, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate și prin intermediul versiunii web a aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Web Check DCC poate fi accesată la adresa https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc. Versiunea web a aplicației este disponibilă, la fel ca cea pentru telefoanele mobile, în limbile română și engleză. Verificarea certificatelor poate fi realizată cu ajutorul unui scanner profesional pentru QR sau direct prin intermediul camerei web a laptopului sau calculatorului”, a transmis STS.

Prin scanarea codului QR de pe certificat, aplicația Check DCC verifică autenticitatea, valabilitatea și integritatea certificatelor care atestă că o persoană este vaccinată, recuperată după COVID-19 sau deține un test negativ.

Reamintim că aplicația Check DCC nu înregistrează și nu reține datele certificatelor digitale UE COVID verificate.

„Totodată, facem precizarea că pe teritoriul României, aplicația Check DCC pentru verificarea certificatelor digitale UE privind COVID-19 este singurul instrument oficial aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, a menționat comunicatul citat.

Aplicația Check DCC

Aplicația Check DCC poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

Aceasta permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

Ca să o folosești trebuie să deschizi aplicația pe dispozitivul mobil și scanezi codul QR de pe certificatele digitale UE privind COVID. După scanare, aplicația afișează un mesaj
– culoare verde: dacă certificatul este valid și autentic;
– culoare roșie: dacă certificatul nu este valid, a expirat sau nu respectă regulile de validare.

Citește și: