Cenzura rusească, la un alt nivel: ce site-uri au mai fost blocate acum în ”țara lui Putin”

Cenzura rusească, la un alt nivel: ce site-uri au mai fost blocate acum în ”țara lui Putin”

Autoritățile ruse sunt renumite pentru efortul pe care îl fac pentru a descuraja orice manifestare împotriva Kremlinului. Nu de puține ori, asta implică amenzi la adresa Google sau Facebook, dar și blocarea completă a anumitor site-uri web.

Cea mai recentă manifestare de cenzură manifestată de Kremlin vizează o organizație non-guvernamentală rusă intitulată OVD-Info. Aceasta este responsabilă de monitorizarea arestărilor din timpul manifestațiilor de protest și înregistrarea lor pe pagină web. Site-ul respectiv nu mai poate fi accesat din Rusia.

Blocarea efectivă a căzut în sarcina Agenţiei de supraveghere din domeniul telecomunicaţiilor şi mass-media, Roskomnadzor. Decizia a fost luată într-un context marcat de represalii în creştere împotriva opoziţiei, informează AFP, citată de Agerpres.

Libertatea de exprimare, îngenuncheată iar la Kremlin

OVD-Info, pe lângă site-ul care monitorizează arestările din timpul manifestațiilor de protest, furniza susținere juridică victimelor persecuțiilor politice. Site-ul, conform ONG-ului, a fost blocat la începutul săptămânii trecute.

„Deocamdată, nu am fost notificaţi” în legătură cu această decizie „şi nu cunoaştem motivul blocării noastre”, a notat ONG-ul pe Twitter.

De partea cealaltă a baricadei, un tribunal din Moscova a luat această hotărâre pe data de 20 decembrie, cu scopul de „a limita” accesul la site, potrivit unui registru al Roskomnadzor al site-urilor web blocate. În weekend, site-ul OVD-Info nu era accesibil jurnaliştilor AFP în Rusia.

Decizia referitoare la site-ul OVD-Info vine după ce, în luna septembrie a acestui an, Ministerul Justiției din Federația Rusă a trecut organizația non-guvernamentală pe lista de ”agenți ai străinătății”. Această etichetă este rezervată organizațiilor considerate ca acționând împotriva intereselor ruse cu finanțare străină.

Una peste alta, decizia autorităților de la Kremlin vine la finele unui an marcat de o reprimare din ce în ce mai agresivă a vocilor critice la adresa regimului lui Vladimir Putin, reprimare începută cu arestarea lui Aleksei Navalnîi, considerat de către occident ca fiind principalul opozant al preşedintelui actual.
Citește și: