Rușii ne liniștesc în marea criză energetică: vestea de la Vladimir Putin

Rușii ne liniștesc în marea criză energetică: vestea de la Vladimir Putin

Aproximativ o treime dintre gazele naturale folosite de Europa provin din Rusia, iar dependența de politicile de la Kremlin nu poate fi negată. În plină criză energetică, rușii ne dau, totuși, vești bune.

Compania rusească Gazprom iese în forță, cu o declarație extrem de importantă în acest context sensibil pentru statele europene.

Ce spun rușii, mai exact

Rușii promit să satisfacă cerința de gaz de pe piețele europene. Directorul pentru exporturi al grupului rus, Elena Burmistrova, a dat asigurări că țara își dorește să atingă o piață echilibrată și previzibilă. Conform oficialului rus, în perioada ianuarie – jumătatea lunii octombrie, livrările către partenerii europeni au crescut cu peste 15 miliarde de metri cubi sau cu 13%.

„Voi spune din nou, nu ne interesează nici prețurile scăzute record, nici prețurile record ale gazelor. Acestea din urmă duc la degradarea cererii de gaze în Europa, ceea ce este în mod clar împotriva intereselor noastre ca producător și furnizor de gaze. Vrem să vedem o piață echilibrată și previzibilă, în care noi și clienții noștri ne putem dezvolta cu succes afacerea”, a spus Burmistrova.”

”Întotdeauna am susținut contracte pe termen lung cu condiții de tip take-or-pay și vom continua să facem acest lucru. Industria noastră este cu capital intensiv și are un ciclu lung de investiții și numai astfel de contracte pe termen lung pot oferi încredere… . (și) să facă piața echilibrată și previzibilă, prin urmare profitabilă pentru investitori”, a mai spus ea.

Deși, la nivel declarativ rușii par a empatiza cu suferința statelor europene care traversează cea mai dificilă criză energetică a ultimilor ani, există voci care îl critică pe Vladimir Putin și îl acuză de faptul că ar manipula intenționat piața gazelor naturale europene, încercând să forțeze mâna factorilor de decizie să adopte Nord Stream 2.

Rușii s-au apărat în permanență de astfel de acuzații și au susținut de ficare dată că țara își îndeplinește obliațiile.

„Rusia și-a îndeplinit, îndeplinește și va continua să își îndeplinească în mod responsabil toate obligațiile care îi revin în temeiul contractelor existente”, a declarat, de curând, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitrii Peskov.

Citește și: