01 oct. 2021 | 08:25

Șomerii din România, mai mulți ca niciodată: iar se simte pandemia pe piața de joburi

ACTUALITATE
Șomerii din România, mai mulți ca niciodată: iar se simte pandemia pe piața de joburi

Românii nu au fost niciodată foarte încântați de piața muncii de la noi, din acest motiv, aleg deseori să plece în străinătate. Din păcate, la cum arată rata șomajului, ”entuziasmul” lor pentru salarii românești nu mai contează. Acum, nu mai sunt locuri de muncă.

Institutul Național de Statistică publică la intervale regulate situația locurilor de muncă de pe piața din România. Deși la finalul sezonului estival ar fi fost previzibilă o scădere a angajărilor, situația raportată acum este pe luna august și deja este îngrijorătoare, când mulți dintre noi se aflau la mare. Pandemia începe însă deja să se resimtă, iar perspectivele nu sunt optimiste.

Românii, mai mult șomeri

În luna august a acestui an, rata șomajului din România a ajuns la 5,2%. Deși creșterea numărului de șomeri a fost de doar 0,1%, important este semnalul pe care o dă această cifră. După o perioadă de scădere a acestui parametru de performanță economică, începe să devină evident că trendul pe perioada următoare este în direcția opusă.

„Rata șomajului în luna august 2021 a crescut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,2%. Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS. Ca referință, din perspectiva definiției, rata șomajului se traduce prin ponderea șomerilor din populația activă, conform news.ro.

Dacă ”traducem” aceste procente în număr efectiv de oameni, gravitatea realității din piață începe să fie și mai clară. Practic, în intervalul 15 – 74 de ani, numărul estimat al șomerilor a fost de 428.000 de persoane, în creștere față de luna precedentă cu aproximativ 8000 de persoane.

„Începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimațiilor – în special asupra numărului populației ocupate (și implicit asupra numărului populației active – care este numitorul indicatorului „rata șomajului”).

Începând cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populația ocupată, acest indicator diminuându-se corespunzător. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie – august 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare”, precizează INS.

Ca un detaliu interesant pe această zonă din România, dacă defalcăm pe sexe rata șomajului, bărbații sunt mai predispuși să-și piardă locul de muncă și le este mai greu să-și găsească altul. Din acest motiv, 5,5% dintre șomeri sunt bărbați în țara noastră și doar 4,8% sunt femei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele