08 sept. 2021 | 16:35

Cea mai bună metodă de sterilizare a măștilor: încă avem nevoie

ACTUALITATE
Cea mai bună metodă de sterilizare a măștilor: încă avem nevoie

Pandemia se pare că nu pleacă nicăieri. Așadar, încă avem nevoie de măști, poate chiar la exterior, din nou. Iată o modalitate inedită de sterilizare a măștilor, creată de niște elevi de liceu.

Astfel, elevii unui liceu din Hunedoara participă la o competiţie mondială de robotică. Ei prezintă mai multe inovaţii realizate în laboratorul de ştiinţe, iar una dintre ele ar reduce cheltuielile alocate măştilor de protecţie, conform Adevărul.

Această metodă de sterilizare a măștilor e realizată de niște elevi

Liceul teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara se poate mândri cu una dintre cele mai premiate echipe de robotică din România. Mentorul elevilor este profesorul de info-fizică Mircea Nistor, omul care a înfiinţat în urmă cu 25 de ani, în liceul hunedorean, primul club de ştiinţă şi tehnologie – Fizitec, destinat elevilor.

În prezent, membrii echipelor de robotică RobotX şi RobotY reprezintă România la competiţia mondială FIRST Global Challenge, care se desfăşoară online, în perioada 27 iunie – 28 septembrie. La concurs participă 175 de ţări. Inovaţiile create recent de adolescenţii coordonaţi de Mircea Nistor sunt orientate spre domeniul sănătăţii.

„Una dintre sarcinile competiţiei este să identificăm o problemă generată de pandemie şi să prezentăm o soluţie. Am identificat o serie de probleme majore generate de pandemie în domeniul sănătăţii, iar soluţia noastră este un pachet de cost foarte scăzut pentru protejarea sănătăţii, scalabil de la nivel individual până la întreaga populaţie a planetei”, spune Mircea Nistor, citat de Adevărul.

Componentele principale ale pachetului sunt: sterilizatorul termic pentru măştile de protecţie, un robot autonom de sterilizare cu radiaţie ultravioletă în banda C (UV-C), un sistem de senzori pentru oxigen şi dioxid de carbon şi o aplicaţie pentru monitorizarea automată a pacienţilor, cu o platformă web asociată.

Sterilizatorul termic creat de elevi pentru măştile de protecţie permite reutilizarea în siguranţă a măştilor de protecţie de cel puţin 20 de ori, asigurând astfel accesul tuturor la măşti de protecţie de eficienţă ridicată şi salvând, totodată, mediul de cantităţi uriaşe de măşti uzate. Este realizat în întregime din materiale reciclabile (carton şi fir de cupru) şi poate fi confecţionat de oricine cu minimă pricepere, în mai puţin de 20 de minute. Costurile de producţie sunt de circa patru lei.