Ce trebuie să știe părinții români: toți copiii din România au revenit în bănci, conform noilor scenarii

Ce trebuie să știe părinții români: toți copiii din România au revenit în bănci, conform noilor scenarii

La această oră, cu foarte mici excepții, toți copiii din România au revenit în bănci. În funcție de gradul de incidență, în orice moment pot reveni din nou la școala online, dar perspectivele sunt optimiste. Ce spune un nou ordin ministerial?

​Miniștrii Educației și Sănătății au semnat ordinul comun prin care se stabilește că scenariul conform cărora funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta, atunci când rata de infectare dintr-o localitate scade sub pragul de 1 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii, indiferent de clasă, merg la școală în format fizic. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar pe baza lui, toți elevii din Capitală au revenit la școală. Ca referință, rata de infectare din București este sub 1.

În final, la fel ca în trecut, este vorba de scenarii, dar de această dată sunt doar două, în loc de trei. ”Scenariul de funcționare al unității / instituției de învățământ pe parcursul anului școlar se va actualiza în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea se află în carantină.”

Ca diferență majoră, înaintea modificărilor adoptate acum, scenariul se modifica în baza ratei de infectare măsurată în zilele de vineri și rămânea în vigoare pe parcursul întregii săptămâni. Mai mult decât atât, prin acest ordin, a fost creat cadrul legal așa încât CJSU și CMBSU (comitetul județean pentru situații de urgență) sa decidă adaptat la fiecare situație scenariul de funcționare, în situațiile în care rata de infectare este la un nivel extrem de apropiat de pragul de 1 la mie.

Cu alte cuvinte, unii copii ar putea reveni în clasă înainte de atingerea efectivă a pragului. În final, scopul este ca revenirea la normalitate a elevilor să se petreacă într-o manieră cât mai rapidă și pe întregul teritoriu al țării. În ceea ce privește noile scenarii, le poți vedea mai jos:

Scenariul 1
  • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
Scenariul 2
  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.
Citește și: