Ce sunt meniurile „ascunse” de pe iPhone și cum le poți folosi

Ce sunt meniurile

Apple adaugă mai multe funcții pe iPhone în fiecare an. S-ar putea să pierzi din vedere câteva modalități ușoare de a face mai multe lucruri pe iPhone-ul tău, mai repede.

iPhone-ul are o grămadă de meniuri „ascunse” care te ajută să faci lucruri precum căutarea în aplicații, să revii la ultimul ecran, să găsești widget-uri care să afișeze instantanee ale anumitor informații sau să-ți dezactivezi și să-ți activezi rapid Wi-Fi-ul.

Sunt ascunse, deoarece îți cer să faci gesturi specifice care nu sunt neapărat ușor de ghicit. Dar, odată ce știi unde sunt, sunt destul de utile. Iată o prezentare generală rapidă pentru a te ajuta în acest demers.

Cum să ajungi în partea de sus a ecranului iPhone-ului fără să scapi telefonul din mână

Poate ai un iPhone mare. Sau poate ai mâini mici. Oricum, poți accesa rapid pictogramele din partea de sus a telefonului fără a-ți întinde degetele, cu o opțiune numită „Accesibilitate” (Reachability). Astfel, ecranul se derulează în jos, astfel încât să nu fie nevoie să-ți folosești ambele mâini. Funcția este dezactivată în mod implicit, deci trebuie să faci acest lucru pentru a o activa: deschizi setările, atingi Reachability, apoi Touch. Apoi, activezi opțiunea Reachability. Acum că este pornită, folosești-o glisând rapid în jos, la marginea de jos a ecranului.

Cum se utilizează Centrul de control

Probabil știi deja cum să dai swipe up din partea de sus a ecranului de pornire. Acesta este motivul pentru care îți apar notificările recente.

Dar, dacă ai un iPhone cu buton de Home, este posibil să nu știi că poți, de asemenea, să glisezi în jos din colțul din dreapta sus al ecranului. Aceasta deschide Control Center, care îți oferă controale de acces rapid la funcții comune. Îl poți folosi pentru a porni lanterna, pentru a recunoaște o melodie cu Spotify, pentru a controla luminile inteligente, pentru a comuta Wi-Fi sau Bluetooth pornit/oprit, pentru a lansa calculatorul și multe altele. Dar trebuie să-l configurezi astfel încât să conțină elementele potrivite.

Pentru a gestiona ceea ce apare în Control Center, procedează astfel: deschide setările, atinge Centrul de control și derulează în jos și atinge butonul verde de lângă orice opțiuni pe care dorești să le vezi când glisezi din partea dreaptă sus a ecranului.

Cum se utilizează widgeturile iPhone

Poți plasa aplicații mini, numite widget-uri, pe ecranul de pornire. Dar există și o întreagă secțiune ascunsă dedicată widgeturilor.

Aceasta se află în stânga ecranului de pornire, astfel încât să îl accesezi dând swipe direct pe ecran. Îl poți personaliza cu orice aplicație care are widgeturi. Spre exemplu, cu o galerie foto și o pictogramă care arată durata de viață a bateriei rămasă pe iPhone, AirPods și Apple Watch.

Există două moduri de a obține widgeturi pe acest ecran. Pentru widgeturile Apple încorporate și pentru câteva altele care au fost personalizate, trebuie să procedezi astfel: dă-i swipe spre dreapta pe ecranul de pornire până când vezi panoul widget cu bara de căutare deasupra. Apoi, derulează în jos și atinge butonul „Editează” în formă de oval, din partea de jos. Apasă butonul + din partea stângă sus, apoi alege widgetul pe care vrei să-l adaugi. Dă-i click pe “Adaugă widget”.

Cum să cauți totul pe iPhone deodată

Poți căuta prin aplicații, web, hărți, dicționar, fișiere și multe altele, utilizând meniul de căutare universală al iPhone-ului.

Poți face acest lucru glisând în jos din mijlocul ecranului de pornire. Vei vedea, de asemenea, sugestii Siri pentru cele mai frecvente acțiuni. Nu uita: glisarea din partea de sus-mijloc va reduce notificările, iar glisarea din partea dreaptă sus va duce în jos la Centrul de control.

Cum să schimbi rapid aplicațiile

Poți schimba rapid aplicațiile sau le poți închide glisând în sus din partea de jos a ecranului și apoi ținând până când simți o vibrație ușoară. Dă-i swipe spre dreapta pentru a te deplasa prin aplicații. Atinge o aplicație pentru a comuta la aceasta sau glisează în sus pentru a o închide.

Iată un mic truc bonus: știai că poți comuta între aplicații, glisând doar la dreapta sau la stânga în partea de jos a ecranului? Deschide o aplicație și apoi glisează spre dreapta peste partea de jos. Va merge la ultima aplicație pe care ai deschis-o. Glisează spre stânga pentru a reveni sau dă-i swipe în continuare spre dreapta pentru a te deplasa între aplicații.

Iată un al doilea truc: poți reveni la ultimul ecran dintr-o aplicație, cum ar fi pagina web anterioară, glisând chiar de la marginea ecranului. Cel mai bun mod de a încerca acest lucru este să deschizi un site web, să mergi la un alt site și apoi să glisezi direct pe ecran. Te vei întoarce de unde ai început. Dacă dai swipe la stânga din partea dreaptă a telefonului, vei înainta din nou.

Citește și: