Ce se întâmplă cu bonele în România: s-a dat lege, amenzile sunt mari

Ce se întâmplă cu bonele în România: s-a dat lege, amenzile sunt mari

Se schimbă legislația pentru meseria de bonă. Părinţii vor putea să angajeze bonele pe persoană fizică, dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea nr. 167/2014 va fi adoptat în forma lansată de executiv.

Astfel, părinţii care aleg să angajeze bona cu contract individual de muncă vor fi obligaţi să-i întocmească acesteia un dosar stufos la angajare, al cărui conţinut e reglementat tot prin proiectul de OUG amintit, notează Economica.

Părinţii care nu i-au făcut bonei dosar la angajare – în acord cu exigenţele enumerate în proiectul de act normativ – sunt pasibili de amenzi cuprinse între două și șase mii de lei. Amenzile vor fi aplicate de inspectorii de muncă din cadrul ITM, reiese din proiectul de OUG.

Bonele vor avea un dosar stufos la angajare

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG care modifică şi completează Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

Astfel, părintele va putea angaja bona copilului, pe persoană fizică, în baza unui contract individual de muncă (CIM). De asemenea, bona – persoană fizică va putea încheia contract individual de muncă cu reprezentantul legal al copilului – persoană fizică, care va avea calitatea de angajator, reiese din proiectul de OUG.

Mai pe înțelesul tuturor, după ce va obține parola Revisal de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, persoana fizică (părintele sau reprezentantul legal), în calitate de angajator, se înregistrează la Administrația fiscală prin depunerea formularului 020.

Ataşat la declaratia 020 angajatorul (părintele sau reprezentantul legal) va anexa o copie după contractul de muncă înregistrat la ITM. Ulterior, acesta va depune declarația 112, în funcţie de perioada fiscală aleasă prin formularul 020, explică guvernul în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Concret, părintele va fi obligat să-i întocmească bonei dosar personal la angajare şi să-l prezinte inspectorilor de muncă pentru control.

Neîntocmirea dosarului personal al bonei – în condițiile prevăzute la articolul 7¹ – constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii vor fi făcute de inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Citește și:
Etichete: