23 iul. 2021 | 12:35

Legea pe care trebuie să o știe toți angajații din România: cum se schimbă contractele de muncă

ACTUALITATE
Legea pe care trebuie să o știe toți angajații din România: cum se schimbă contractele de muncă

Sunt aduse noi modificări la modelul contractului individual de muncă. Iată ce trebuie să știe toți angajații și angajatorii despre contractele de muncă.

Modelul contractului individual de muncă (CIM) a suferit niște modificări, la începutul acestei săptămâni, conform Mediafax. Astfel, au fost introduse noi obligații pe care angajatorii le au față de angajați.

Mai exact, este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 585/2021, privind modificarea și completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului Muncii și solidarității sociale nr. 64/2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 721 din 19 iulie 2021, notează ZF, citat de Mediafax.

Contractele de muncă suferă modificări

Așadar, mai pe înțelesul tuturor, noua obligație pe care angajatorii o au față de angajați este aceea de a informa angajatul “cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”.

Un aspect important al acestei obligații este că se aplică doar persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, persoanele prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 sunt cele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare și care contribuie la sistemul public de pensii. Aceste persoane trebuie să adere la un fond de pensii privat.

De asemenea, tot Mediafax notează că acest ordin vizează și modificarea literei F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, aceasta urmând să aibă următorul cuprins: “Atribuțiile postului sunt prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepția microîntreprinderilor cu până la nouă salariați, definite la art. 4. alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activității”.