Ce este Windows 10X, cel mai recent eșec costisitor al Microsoft: proiectul revoluționar pare îngropat

Ce este Windows 10X, cel mai recent eșec costisitor al Microsoft: proiectul revoluționar pare îngropat

În toamna lui 2019, scriam primele rânduri despre Windows 10X, un sistem de operare care ar fi trebuit să fie revoluționar. Din păcate, se pare că va fi cel mai recent eșec marca Microsoft.

Într-o lume ideală, Windows 10X ar fi trebuit să fie la fel de fiabil și să necesite atât de puține resurse hardware precum Chrome OS. În același timp, ar fi trebuit să fie optimizat pentru dispozitive cu două ecrane, precum Surface Duo sau Surface Neo. Cu alte cuvinte, ar fi trebuit să fie o variantă mai modernă, mai actuală a Windows-ului pe care îl știi de atât de mulți ani.

Din păcate, conform informațiilor obținute de The Verge, după mai multe amânări și o schimbare a tendinței către dispozitive cu un singur ecran, sunt șanse mari ca Windows 10X să nu mai ajungă niciodată în lumina reflectoarelor. Datele sunt destul de sigure în acest sens, iar efortul Microsoft în această direcție nu mai pare fiabilă din punct de vedere financiar.

Partea bună este că o parte dintre funcțiile care au fost create și optimizate pentru Windows 10X vor fi totuși implementate în Windows 10 printr-o serie de eventuale actualizări. Nu știm când vor veni acestea, iar Microsoft a refuzat să ofere prea multe lămuriri pe marginea subiectului, dar Windows 10 cu siguranță nu va pleca nicăieri și nu va face decât să devină și mai bun.

Printre motivele vehiculate pentru renunțarea la Windows 10X a fost citată reticența oamenilor de a învăța un sistem nou de operare, chiar dacă cei care au testat versiunea beta au fost foarte încântați de mai multe funcții din ipoteticul SO.

În altă ordine de idei, schimbarea de atitudine față de Windows 10X ar putea fi motivată și de impactul pandemiei asupra pieței de PC-uri. Laptopurile și desktopurile tradiționale s-au vândut ca pâinea caldă în ultimul an, mai bine decât în ultimii zece ani și este clar că prea puțini sunt curioși de o nouă categorie de dispozitive, precum cele cu două ecrane.