Cea mai mare schimbare pentru Windows 10 o să-l facă, în sfârșit, modern

Cea mai mare schimbare pentru Windows 10 o să-l facă, în sfârșit, modern

Microsoft a bătut pasul pe loc cu Windows 10. L-a lansat, a încercat să-l actualizeze de două ori pe an, iar schimbările semnificative au întârziat să apară. După 2020, s-ar putea ca, în sfârșit, Microsoft să ia în serios acest sistem de operare. Cel puțin pentru o generație nouă de dispozitive pregătește Windows 10X.

Windows 10, în prezent, e ca oricare alt Windows de după XP, doar că interfața a fost un pic modificată și au fost introduse opțiuni noi. Dar încă există două Control Panel, când unul era suficient, și încă nu poți face anumite modificări fără interfața veche și vechiul sistem de organizare.

Cu Windows 10X, introdus odată cu Surface Neo, Microsoft se pregătește atât pentru o generație nouă de dispozitive, cum e Surface Duo, dar și pentru o modernizare a celui mai popular sistem de operare.

Ce schimbări ar aduce noul Windows 10

Windows 10X interfata

Windows 10X screenlock

După cum vezi din aceste imagini, accentul e pus pe simplificare. Mai mult, abia acum începe Windows 10 să arate ca un sistem de operare care poate funcționa și pe tablete. Iar meniul Start, atât de apreciat de la XP încoace, devine o fereastră care acoperă tot ce-i pe ecran (pe tablete, cel puțin).

La cum arată Windows 10X în această formă, e aproape ce trebuia să fie Windows 8 atunci când a fost lansat și s-a dovedit un pic prea mult pentru utilizatori. Totodată, e foarte posibil ca Windows 10 să rămână așa cum e pe desktop – laptop și PC clasic -, dar să apară această versiune intermediară pentru noul tip de dispozitive cu două ecrane.

Windows 10X promovare

Informații neoficiale arată însă că Microsoft vrea să-l facă pe acesta compatibil cu toate tipurile de dispozitive. Oficial, compania a spus că-i proiectat doar pentru dispozitive pliabile și cu două ecrane. Dacă îl lansează pe acesta și le menține pe celelalte, Microsoft ar face astfel o fragmentare și e posibil să nu fie una prea bună, cum s-a dovedit cu Windows 10 S.

Vestea mai bună cu Windows 10X e că meniul Start devine ceea ce vezi deja în Windows 10: un launcher pentru aplicații. Doar că funcția de căutare va fi mai bună, iar recomandarea conținutului – care acum e un eșec – va fi mai eficientă, cu cele mai folosite aplicații scoase în față.

Nu în ultimul rând, Windows 10X ar veni cu autentificare biometrică mai bună și cu un centru de notificări ceva mai intuitiv. Noul Windows 10 va fi lansat în 2020. Până atunci, sunt așteptate versiuni noi ale aplicațiilor Office, pentru că cele pe care le vezi acum în aceste imagini sunt cele clasice de PC și cam greu de folosit pe-o tabletă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge