Câte certificate digitale COVID s-au eliberat în România: ce spune numărul despre noi

Câte certificate digitale COVID s-au eliberat în România: ce spune numărul despre noi

Certificatele digitale COVID-19 sunt o realitate a zilelor noastre. Acestea sunt în vigoare din data de 1 iulie 2021 și facilitează libera circulație pe durata pandemiei. Până acum au fost eliberate, în România, 1,9 milioane de astfel de certificate.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a informat că au fost generate 1.915.456 de certificate digitale europene COVID-19. Dintre acestea, 95,87% au fost pentru a testa vaccinarea împotriva SARS-Cov-2.

În ceea ce privește utilitatea lui, Andrei Baciu spunea despre acest certificat digital european privind COVID  că facilitează călătoriile între state, pentru a scurta timpul petrecut în punctele vamale. „Acest certificat ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare uniformă. A venit sezonul estival, a venit vara, situația epidemiologică s-a îmbunătățit grație măsurilor adoptate de România și de alte state membre, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității”.

Cum folosești certificatul digital Covid

Certificatul digital privind COVID poate fi prezentat la punctul de trecere vamal, în format fizic pe hârtie sau pe telefonul mobil, deoarece codul QR va putea fi scanat. „Cel mai important lucru pe care vreau să îl știm cu toții e că aceste date nu sunt transmise, ele rămân în sistem și practic se folosește această cheie digitală care certifică faptul că documentul este valid și va fi garantat prin scanarea codului QR” a declarat Andrei Baciu pentru Agerpres.

El mai spune că a continuat vaccinarea anti-COVID-19 derulată de operatorii economici privați. „Sunt 53 de companii care își desfășoară activitatea de vaccinare pentru angajați și familiile acestora, iar până în momentul de față a fost finalizată această activitate pentru 611 companii, 93 dintre acestea din domeniul HoReCa, fiind vaccinate 78.146 de persoane”.

Secretarul de stat a completat că în târguri, piețe, parcări până în prezent au fost vaccinate 65.000 de persoane. Acestea s-au făcut la inițiativa autorităților locale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: