Anunț devastator pentru români. Aceste firme sunt la un pas de colaps

Anunț devastator pentru români. Aceste firme sunt la un pas de colaps

Pandemia a lăsat urme adânci și continuă încă să facă victime. Un semnal de alarmă e tras în acest sens și mai toți românii sunt vizați.

În 2020, peste 5.000 de firme din domeniul retailului nonalimentar din România și-au închis definitiv afacerile. „Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar”, anunță Organizația Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL.

Reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România – RORETAIL atrag atenția că firmele au fost nevoite să își închidă activitatea din cauza că nu au primit sprijin de la autorități.

„Într-o industrie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 miliarde de lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităţilor a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să îşi închidă porţile. Nu este un punct de maxim sau un punct de final”, anunță Organizația Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL.

„Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar”

„Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariaţi şi să provoace un puternic şoc la nivel economic şi social. Avem nevoie de o abordare corectă şi de un ajutor concret, nu de promisiuni. Vremea lor a trecut.

Fără un sprijin rapid şi ţintit, fără asumarea unei decizii, inclusiv politice din partea decidenţilor şi a membrilor coaliţiei de guvernare, pur şi simplu ne scufundăm”, a declarat Roxana Socaciu, director executiv RORETAIL, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit RORETAIL, chiar dacă măsurile de restricție s-au relaxat, și s-a permis deschiderea magazinelor în anumite condiții de pandemie, aceste lucruri nu au readus același număr de clienți în magazine.

„Deşi unele centre comerciale au încercat în perioada de redeschidere să susţînă activitatea retailerilor nealimentari în baza asigurărilor date de autorităţi privind promovarea unor măsuri de sprijin a acestora, situaţia s-a înrăutăţit dramatic în ultimele luni în condiţiile în care nu a fost implementată nici o astfel de măsură. Că exemple, proiectul de OUG privind sprijinul pentru plata chiriilor magazinelor nu a mai fost adoptat, iar Ministerul Fondurilor Europene a eliminat activităţi economice esenţiale ale companiilor active în industrie din categoria celor eligibile (OUG 130/2020) pe măsura 2 – capital de lucru”, arată RORETAIL.

„Multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară”

RORETAIL arată că, în aceste condiții dificile, multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară sau/şi la acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor de la retaileri. Sub această presiune şi în condiţiile dificultăţilor financiare profunde traversate de un an de zile de la debutul epidemiei de COVID-19 în România, companiile din retailul nealimentar îşi încetează rând pe rând activitatea”, afirmă reprezentanţii organizaţiei.

Cele mai afectate industrii

Potrivit RORETAIL, industriile care au avut cel mai mult de suferit sunt industria textilă şi cea de încălţăminte. Acestea se plasează, astăzi, printre cele mai afectate industrii, multe fabrici fiind închise, iar retailerii se confruntă cu stocuri mari ce nu pot fi comercializate. Estimările arată că, în acest sector, vânzările au rămas cu mult sub nivelul inferior celui anterior crizei COVID-19, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni ajungând la medii de 60% – 80%.

Solicitările RORETAIL de la autorități

RORETAIL solicită de la autorități o serie de măsuri, precum:

  • deblocarea şi aprobarea proiectului de OUG privind ajutorul pentru plata chiriilor pentru întreprinderile din centrele comerciale;
  • completarea măsurilor din OUG 130/2020 destinate capitalului de lucru cu o serie de activităţi eligibile pentru activităţile economice afectate sever de criza COVID;
  • permiterea accesului la măsurile de sprijin/finanţare şi a companiilor (mijlocii) ce înregistrează mai puţin de 50 milioane de euro cifră de afaceri, dar care au mai mult de 249 de angajaţi, sau există o legătură între companii;
  • identificarea şi promovarea unor măsuri/programe pentru sprijinirea industriilor/activităţilor care nu au fost incluse în programele de granturi de capital de lucru (fashion, încălţăminte, servicii înfrumuseţare, locuri de joacă copii etc).
Citește și: