ANAF dă lovitura la banii românilor: decizia de ultimă oră vizează direct aceste venituri

ANAF dă lovitura la banii românilor: decizia de ultimă oră vizează direct aceste venituri

ANAF va fi mai atentă la niște venituri aparte ale românilor. Cei mai mulți speră să dea lovitura așa, dar ANAF are alte planuri pentru acești bani.

Ministerul Finanțelor susține că, prin intermediul ANAF, va veni în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc atât din România, cât şi din străinătate.

În cazul în care nu știai, ai obligaţia să declari veniturile şi să plătești impozite pentru veniturile realizate din premii şi jocuri de noroc. Acesteaa reprezintă veniturile obţinute din concursuri şi din promovarea produselor / serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.

În această categorie intră veniturile în bani şi/sau în natură, cum ar fi: premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii. Totodată, în această categorie mai intră premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti prevăzuţi în legislaţia în materie, pentru rezultatele obţinute la competiţii sportive interne şi internaţionale.

Veniturile care nu se încadrează la categoria „premii”

Ministerul a mai spus că bonusurile acordate salariaţilor nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării. Acestea sunt asimilate veniturilor de natură salarială. Totodată, veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile şi serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.

„Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final pentru care nu se depune declaraţia unică. Pentru veniturile din premii şi jocuri de noroc nu se datorează contribuţii sociale.”
Ministerul Finanțelor

Nu în ultimul rând, persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România şi care realizează venituri din premii şi jocuri de noroc din străinătate au obligaţia să le declare în România şi să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.

Citește și:
Etichete: