AMD se pregătește de o nouă lansare: cipul de top pentru amatorii de performanță extremă

AMD se pregătește de o nouă lansare: cipul de top pentru amatorii de performanță extremă

Un raport sugerează că AMD se pregătește de o nouă lansare. Noile procesoare Threadripper 5000 ar putea fi dezvăluite în luna august, cu disponibilitate generală în luna septembrie.

AMD va anunța cipuri Threadripper 5000, cu numele de cod Chagall, în august, potrivit unui raport al MoePC. Cea mai mare schimbare în comparație cu cipurile Threadripper 3000 este arhitectura Zen 3 actualizată, care se mândrește cu o îmbunătățire de până la 19% a IPC comparativ cu Zen 2.

Pasionații de desktopuri de ultimă generație au așteptat cu nerăbdare designul actualizat, despre care se zvonește încă de acum câteva luni că va fi lansat în august. Ultimul raport confirmă lansarea, cu excepția eventualelor întârzieri de la AMD. Zen 3 din cipurile Ryzen 5000 utilizează un proces rafinat de 7 nm de la producătorul de cipuri TSMC, iar Threadripper 5000 nu ar trebui să fie diferit.

În afara nucleelor ​​Zen 3 actualizate, Threadripper 5000 este aproape identic cu Threadripper 3000. Procesorul-pilot va avea 64 de nuclee și 128 de thread-uri, suport pentru PCIe 4.0 și suportă memorie DDR4. De asemenea, se va folosi același soclu TRX4 ca Threadripper 3000, spre deosebire de cipurile Ryzen de generația următoare, care vor folosi probabil un design de soclu diferit.

Noul procesor de la AMD se pregătește de lansare

Deși Threadripper 5000 nu va folosi un design de soclu diferit, raportul sugerează că AMD le va lansa alături de un nou chipset pentru placa de bază. Cu toate acestea, nu este clar acum dacă proiectul actualizat al plăcii de bază va fi gata la lansare.

Cipurile Threadripper 5000 vor avea, de asemenea, dublu cache L3 – 32 MB față de 16 MB pe Threadripper 3000. Raportul spune că cipurile nu vor include tehnologia 3D V-Cache anunțată recent de AMD, care permite AMD să stiveze un strat de cache L3 deasupra a pachetului de cipuri. Primele cipuri care prezintă această tehnologie vor ajunge la începutul anului 2022 cu procesoare Ryzen bazate pe Zen.

Deși AMD nu a confirmat încă nimic, lansarea cipurilor Threadripper 5000 ar trebui să vină în curând. AMD a adus deja arhitectura Zen 3 în gama Ryzen pentru consumatori și în gama Epyc de nivel server. APU-urile Ryzen 5000 cu nuclee Zen 3 vor fi lansate în august. Aceasta părăsește gama Threadripper, care nu a mai primit o actualizare de doi ani și jumătate.

Citește și: