ADN-ul lui Da Vinci, descifrat: abia acum îi aflăm moștenitorii

ADN-ul lui Da Vinci, descifrat: abia acum îi aflăm moștenitorii

Toată lumea a auzit de Codul lui Da Vinci și misterele sale. Acum, în aceeași aură de mister, este învăluit însuși ADN-ul marelui artist renascentist.

O nouă analiză a arborelui genealogic al lui Leonardo da Vinci, marele artist renascentist, inventator și anatomist, arată că are 14 rude masculine în viață. Noul arbore genealogic ar putea ajuta într-o zi cercetătorii să stabilească dacă oasele îngropate într-o capelă franceză aparțin geniului italian, potrivit Live Science, citat de Hotnews.

Istoricii Alessandro Vezzosi și Agnese Sabato au petrecut mai mult de un deceniu urmărind genealogia faimosului pictor. Harta lor se întinde pe 690 de ani, 21 de generații și cinci ramuri familiale. Va fi vitală pentru a ajuta antropologii să secvențeze ADN-ul marelui artist, prin secvențierea ADN-ului descendenților săi, spun cercetătorii.

Da Vinci are 14 rude în viață

Dincolo de stabilirea identității posibilelor sale rămășițe, secvențierea ADN-ului artistului ar putea, de asemenea, să ofere oamenilor de știință o mai bună înțelegere a „talentelor sale extraordinare – în special, acuitatea sa vizuală, prin asociații genetice”. Asta susțin reprezentanții proiectului ADN Leonardo Da Vinci, o inițiativă care își propune să utilizeze informațiile genetice pentru a crea imagini 3D ale lui da Vinci, printr-un proces numit fenotipare ADN.

Într-un nou studiu, Vezzosi și Sabato au folosit documente istorice din arhive, alături de relatări directe ale descendenților supraviețuitori, pentru a urmări cele cinci ramuri ale arborelui genealogic Da Vinci. Potrivit istoricilor, Leonardo a făcut parte din a șasea generație de da Vincis.

Cercetarea istoriei familiei lui Da Vinci este dificilă, deoarece doar unul dintre părinții săi poate fi urmărit în mod corespunzător. Născut în afara căsătoriei în orașul toscan Anchiano, Leonardo da Vinci era fiul avocatului florentin Ser Piero Da Vinci și al unei țărănci pe nume Caterina. Cercetările efectuate de Martin Kemp, istoric de artă la Universitatea Oxford, sugerează că mama sa Caterina era orfană de 15 ani, în momentul nașterii lui da Vinci, conform Live Science.

Tot istoria spune că, la vârsta de cinci ani, tânărul Da Vinci a fost dus la moșia familiei sale din orașul Vinci (de unde familia și-a luat numele de familie) pentru a locui cu bunicii săi. Când acesta a murit la 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani, nu avea copii cunoscuți și rămășițele sale au fost pierdute, ceea ce înseamnă că nu exista ADN de încredere de analizat. Drept urmare, părți din trecutul strămoșilor săi au fost învăluite în mister.

Cercetătorii vor stabili dacă rămășițele umane din capela din Valea Loarei îi aparțin, de fapt, lui Da Vinci.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: