15 dec. 2021 | 13:35

Acuzații grave la adresa companiei lui Elon Musk: ce a făcut SpaceX

ACTUALITATE
Acuzații grave la adresa companiei lui Elon Musk: ce a făcut SpaceX

Tesla nu este singura companie din portofoliul lui Elon Musk care are probleme cu hărțuirea sexuală. Femeile care au lucrat anterior la SpaceX, inclusiv inginerul de misiune Ashley Kosak și alte patru care au vorbit cu The Verge, au acuzat compania că nu face nimic pentru a opri hărțuirea sexuală.

Personalul de sex masculin ar fi făcut numeroase progrese nedorite, comentarii lascive și contact fizic. Kosak a susținut că un coleg a mers atât de departe, încât a vizitat-o acasă și a insistat să o atingă, în timp ce fosta stagiară Julia CrowleyFarenga (care a dat în judecată SpaceX în 2020) a spus că un angajat a împiedicat-o să se angajeze după ce ea a raportat comportamentul său neadecvat.

SpaceX ar fi fost reticent în a lua măsuri semnificative în acest sens. În timp ce femeile au raportat incidente resurselor umane ale SpaceX, compania părea să fie mai interesată să mențină planurile companiei pe drumul cel bun, decât să se ocupe de hărțuire.

Departamentul de HR i-a cerut lui Kosak să propună soluții pentru hărțuirea sexuală, dar nu a existat nicio urmărire în acest sens. Mai mult, atât liderii HR Brian Bjelde, cât și președintele companiei Gwynne Shotwell nu erau aparent conștienți de acuzațiile ei.

Compania lui Elon Musk nu își protejează angajații

The Verge a cerut comentarii de la SpaceX. Într-un e-mail primit de The Verge, totuși, Shotwell cunoștea eseul web al lui Kosak pe această temă și spunea că HR va efectua audituri interne și independente ale practicilor sale. Ea a reiterat, de asemenea, politica SpaceX și că țintele de hărțuire ar trebui să raporteze incidentele către HR sau managerii.

Shotwell nu s-a referit însă la preocupările legate de represalii, iar vestea a venit exact în momentul în care încă șase lucrători Tesla au dat în judecată pentru acuzații de hărțuire sexuală.

Toate femeile afectate au pus problemele pe o cultură de conducere și de companie care a prioritizat misiunea față de bunăstarea lucrătorilor. Elon Musk vede inginerii ca pe o „resursă care trebuie extrasă”, a spus Kosak, mai degrabă decât ca pe oameni care trebuie îngrijiți.

Introduceți o forță de muncă copleșitoare de bărbați care le lasă izolate pe femei (un reclamant a comparat-o cu un „club de băieți”) și femeile ar putea avea șanse mici de a aborda hărțuirea în mod semnificativ. Dacă asta e situația, orice soluție pe termen lung poate necesita modificări de management și politici, nu doar o mai bună aplicare a politicilor existente.