Actualizarea Google Chrome, mai importantă ca niciodată: de ce să faci update acum

Actualizarea Google Chrome, mai importantă ca niciodată: de ce să faci update acum

Google Chrome este cel mai popular browser de pe mapamond, dar această performanță nu-l face perfect. Mai mult decât atât, îl plasează în vizorul hackerilor care caută constant vulnerabilități pentru a le exploata.

Cea mai recentă actualizare a Google Chrome, pe care ar fi bine să ți-o instalezi acum, afectează versiunile desktop ale browserului și remediază nu mai puțin de opt vulnerabilități sau găuri de securitate. Informația a fost confirmată de blogul de securitate cibernetică din România al Eset, creatorii antivirusului cu același nume.

Probleme majore legate de acele vulnerabilități de securitate nu există încă în raport cu toate opt, ci cu una singură. Din păcate, printre găurile de securitate remediate s-a aflat una de tip zero-day, despre care se ştie că este exploatată activ în lumea reală de către actori malițioși.

Dacă rulează Google Chrome, niciun sistem nu este în siguranță

Conform experților de la Eset, minusurile la capitolul securitate afectează versiunile de Google Chrome pentru Windows, macOS și Linux.

Din analiza CyberSecurityHelp, citată de Eset, reiese că un atacator la distanţă ar putea exploata vulnerabilitatea înşelând o victimă să viziteze un site web special creat cu acest scop, declanşând eroarea type confusion, după care ar executa un cod arbitrar pe sistemul afectat. „Exploatarea cu succes a acestei vulnerabilităţi poate duce la compromiterea completă a sistemului vulnerabil”, atrage atenția sursa citată de Agerpres.

”Dincolo de vulnerabilitatea zero day, noua versiune remediază alte şapte lacune de securitate, Google enumerând în mod specific şase erori pentru remedierea cărora au contribuit şi cercetători externi. Cinci vulnerabilităţi au fost enumerate ca fiind de severitate ridicată, în timp ce una a fost clasificată ca medie. Gigantul tehnologic nu a lansat alte detalii suplimentare despre vulnerabilităţi. Aceasta este o practică obişnuită, deoarece compania îşi propune să ofere cât mai multor utilizatori şansa de a-şi actualiza browserele Chrome la cea mai nouă versiune disponibilă şi de a reduce şansele ca defectele de securitate să fie exploatate de infractorii cibernetici”, menţionează blogul de securitate cibernetică.

În 9 din 10 cazuri, actualizările Google Chrome ar trebui să se instaleze automat, în momentul în care închizi și deschizi browserul. Ca să verifici totuși că ai ultima versiune, intră în meniul principal al programului, cele trei puncte din dreapta sus, accesează meniul de Ajutor sau Help și fă un click pe About Google Chrome sau Despre Google Chrome. Dacă există o versiune actualizată a browserului tău, ți se va atrage atenția acolo. Se va instala automat și ți se va cere să faci restart.
Citește și: