Google Chrome se reinventează din nou, pentru binele tău: de ce vei sta mai liniștit online

Google Chrome se reinventează din nou, pentru binele tău: de ce vei sta mai liniștit online

Cel mai utilizat browser din lume, Google Chrome se reinventează, aducând noi beneficii utilizatorilor săi. Gigantul tehnologic va îmbunătăți protecția în modul de navigare, adăugând un strat suplimentare de securitate.

În cazul în care ai activată navigarea sigură (n.r. – safe browsing) și ești pe care să instalezi o extensie din magazinul web Chrome care nu face parte dintr-o listă de încredere, vei vedea un pop-up care te va informa despre acest lucru. În prezent, aproximativ 75% din extensii sunt considerate de încredere.

Pentru ca extensiile lor să fie desemnate ca atare, dezvoltatorii trebuie să respecte politicile de program pentru dezvoltatorii Chrome Web Store. Noii dezvoltatori trebuie să respecte aceste reguli, pentru cel puțin câteva luni, înainte de a fi considerați de încredere. Dacă vei vedea caseta de dialog, asta nu înseamnă neapărat că extensia pe care urmează sa o instalezi nu este una sigură. Merită totuși să ai grijă, pentru orice eventualitate.

Cum se reinventează Google Chrome

În plus, navigarea sigură îmbunătățită va avea o protecție sporită împotriva descărcărilor care ar putea dăuna sistemului. Ori de câte ori descarci un fișier, Chrome folosește mai întâi analiza navigare sigură Google pentru a stabili dacă este posibil să fie un fișeier suspect. Dacă navigarea sigură consideră că un fișier este riscant, dar nu este evident ca fiind unul malițios, vei vedea un avertisment, în cazul în care ai activa navigarea sigură.

Totodată, te va întreba dacă dorești să scanezi fișierul pentru o analiză mai detaliată. Chrome poate încărca fișierul și, odată ce este scanat, vei vedea un alt avertisment dacă navigarea sigură consideră că este nesigur. Vei putea în continuare să ocolești avertismentul și să deschizi fișierul, dar va fi pe propria răspundere.

Toate fișierele încărcate în navigare sigură sunt șterse imediat după scanare. Google spune că va lansa aceste funcții începând cu Chrome 91, actuala versiune stabilă a browserului. Aceste noi funcții vor fi axate pe extensii și descărcări, urmând a fi implementate în curând.