Acest dispozitiv este Telegramul bunicilor. Cum funcționează aparatul de mesagerie

Acest dispozitiv este Telegramul bunicilor. Cum funcționează aparatul de mesagerie

Asigurarea faptului că bătrânii pot păstra contactul cu copiii și nepoții nu a fost niciodată mai important ca acum, în pandemie. De aceea, utilizatorul Twitter @mrcatacroquer, Manuel Lucio Dallo, a construit Yayagram. Iată cum funcționează aparatul de mesagerie.

Este un proiect DIY care face ca trimiterea și primirea de mesaje vocale și text prin Telegram să fie un proces fizic la fel ca utilizarea unui telefon de modă veche.

Este important, desigur, să nu generalizăm despre capacitatea generațiilor mai în vârstă de a face față noilor tehnologii. Dar în general, bunicii au dificultăți cu interfețele digitale ale telefoanelor și smartphone-urilor moderne. Ei preferă în general butoanele fizice, în detrimentul ecranelor tactile.

De aceea, Yayagram este atât de convingător („Yaya” este argou pentru „bunică” în castiliană, spune Dallo – „un mod cald de a te referi la bunica ta”). Pentru a trimite un mesaj, utilizatorul conectează fizic un cablu lângă numele destinatarului. Apoi ține apăsat un buton pentru a înregistra audio și vorbi în microfonul integrat.

Aparatul de mesagerie îi ajută pe cei în vârstă să comunice mai ușor cu familia

Mesajul apare apoi pe telefonul destinatarului ca o notificare vocală obișnuită. Iar când operatorul Yayagram primește un mesaj text, acesta este tipărit folosind o imprimantă termică încorporată.

Dallo, care este inginer senior pentru firma de software Códice Software, intră în detaliu despre modul în care a fost fabricat dispozitivul în această postare pe Twitter.

Astfel, el spune că dispozitivul este alimentat de un Raspberry Pi 4, rulează pe Python și folosește mai multe biblioteci de software, pentru a lega totul împreună. Microfonul este unul USB ieftin și imprimanta similară cu cele utilizate în casele de marcat.

El specifică faptul că a ales să folosească mai degrabă Telegram decât WhatsApp sau un alt serviciu de mesagerie, deoarece este mai deschis (și nu-i place Facebook).

Dallo spune că bunica lui are 96 de ani și locuiește cu părinții lui în Burgos, un oraș din Spania, unde locuiește și el. El spune că a fost inspirat să construiască dispozitivul din cauza lockdown-urilor pandemiei. „Majoritatea nepoților locuiesc în afara Burgosului și, din cauza restricțiilor de circulație, nu ne putem vizita bunicii”, a spus Dallo.

Dallo adaugă că bunica lui nu are auz, ceea ce face dificile apelurile telefonice și video. Yayagram, prin comparație, îi oferă independența de a crea și primi mesaje. „Acest dispozitiv construiește punți de comunicare cu restul nepoților ei care nu au norocul de a locui în apropiere”, spune el.

Este un proiect fantastic și îi poți vedea chiar aici pe Dallo și pe Yaya folosind aparatul de mesagerie.