13 ian. 2021 | 13:06

Ce e Signal și cu ce e diferit de WhatsApp: are un beneficiu imens pentru care să faci schimbarea

ACTUALITATE
Ce e Signal și cu ce e diferit de WhatsApp: are un beneficiu imens pentru care să faci schimbarea

Cunoscută pentru criptarea mesajelor end-to-end și structura independentă ca organizație non-profit condusă de o fundație, Signal a fost anterior metoda de comunicare aleasă de jurnaliști, activiști, oameni din comunitatea hackerilor și în general de oamenii care voiau intimitate mai mare pe internet.

Ce este Signal

Signal este așadar o aplicație gratuită de mesagerie și vorbire vocală, axată pe confidențialitate, pe care o poți utiliza pe smartphone-urile Apple și Android și pe desktop.

Tot ce-ți trebuie este un număr de telefon pentru a te înscrie. Poți trimite mesaje text sau efectua apeluri vocale sau video cu prietenii, fie individual, fie în grup și poți utiliza reacții emoji sau stickere la fel ca pe WhatsApp sau Telegram. Dar există o mare diferență: Signal are o mai mare confidențialitate.

Mesajele pe Signal sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că numai persoanele din mesaje pot vedea conținutul acelor mesaje – nici măcar compania în sine. Signal a creat protocolul de criptare pe care îl folosesc alte companii, inclusiv WhatsApp, Telegram sau Skype. Simplu spus, este standardul de aur al vieții private.

Este Signal cu adevărat privat?

Această confidențialitate depășește faptul că conținutul mesajelor tale este criptat. Poți chiar seta mesajele să dispară după anumite intervale de timp personalizabile.

În plus, Signal nu colectează practic date despre utilizatorii săi. Singurele informații pe care le oferi aplicației sunt numărul tău de telefon, iar compania lucrează chiar la o modalitate de a separa acest lucru de la utilizarea Signal, prin crearea de servere de contact criptate. Mai exact, dacă poliția vine la sediul Signal pentru a obține date despre utilizatorii săi, reprezentanții spun sincer că nu au date de predat.

Motivul pentru care nu colectează date se datorează faptului că Signal este o organizație non-profit, nu o companie cu scop lucrativ. Nu are publicitate, deci nu are stimulente pentru a urmări utilizatorii.

În schimb, este finanțat din granturi și investitori privați – dintre care unul avea un interes personal imens în crearea unei platforme orientate spre confidențialitate.

Signal vs. WhatsApp

Până aici nu sună foarte diferit de WhatsApp – aceleași funcții și aceeași politică de confidențialitate. Cel puțin, deocamdată. Recent însă, Signal a căpătat mai mult teren, în detrimentul concurenței, WhatsApp

Atât Signal, cât și WhatsApp sunt criptate end-to-end folosind aceeași tehnologie. Asta înseamnă că conținutul mesajelor pe care le trimiți și apelurile pe care le efectuezi sunt ambele private.

Cu toate acestea, începând din 8 februarie 2021 vor intra în vigoare noii termeni şi doar utilizatorii care sunt de acord cu politica de confidenţialitate vor putea folosi aplicația. Schimbările sunt obligatorii şi vor permite aplicaţiei WhatsApp să partajeze mai multe date cu celelalte companii deţinute de Facebook. Facebook colectează o mulțime de alte informații sub formă de statistici de utilizare.

Astfel, WhatsApp îţi va şterge contul, dacă nu ești de acord cu noii termeni de confidențialitate. Cu toate că reprezentanţii serviciului de mesagerie menţionau în politica de confidenţialitate că respectarea intimităţii utilizatorilor este în ”codul lor ADN”.

De ce trebuie să te muți pe cea mai descărcată aplicație de mesagerie la momentul actual

Conform The Verge, în februarie 2020, Comisia Europeană a trimis o notă membrilor personalului său, afirmând că aplicația Signal este acum „aplicația recomandată pentru mesageria instant publică”. Fondatorul și CEO-ul Twitter Jack Dorsey este, de asemenea, un susținător uriaș al Signal.

De asemenea, în iunie 2020, Vox a raportat că Signal a fost una dintre primele zece cele mai descărcate aplicații sociale pe iOS, la apogeul protestelor masive la nivel mondial, despre Black Lives Matter.

Astfel, în ceea ce privește caracteristicile de confidențialitate, Signal este mai bun decât WhatsApp. Cu toate acestea, dacă îți pasă de funcțiile aplicației și cine folosește aplicația de mesagerie, atunci WhatsApp este în față. Cea mai importantă parte a oricărei aplicații de mesagerie sunt persoanele care o folosesc. Dacă întregul cerc social este pe WhatsApp, atunci nicio funcție nu poate face Signal mai atrăgător.

Care este scopul aplicației de mesagerie

Scopul principal al aplicației de mesagerie este de a-ți oferi o platformă unde poți comunica fără a-ți face griji că vei fi spionat. Dacă acest lucru te atrage, Signal ar putea fi potrivit pentru tine.

Problemele de confidențialitate ale WhatsApp au apărut recent, Facebook declarându-și intenția de a utiliza datele tale de chat pentru publicitate și expunând discuțiile tale personale către public, printr-o simplă căutare Google. Signal este o alternativă mult mai privată, în care interesele companiei nu intră în conflict cu confidențialitatea ta.

Signal este disponibil atât pe dispozitivele Android, cât și pe cele iOS. Utilizatorii pot accesa, de asemenea, aplicația de pe desktop. Se poate începe prin înregistrarea numărului lor de telefon și configurarea codului PIN de înregistrare pentru securitate suplimentară.