Super invenția de dinainte de telefon sau internet: sistemul pentru mesaje transmise la zeci de kilometri

Super invenția de dinainte de telefon sau internet: sistemul pentru mesaje transmise la zeci de kilometri

Trebuie să trimiți un mesaj unui prieten aflat la 80 de kilometri distanță? Astăzi, ai o mulțime de opțiuni – indiferent dacă este vorba de SMS, e-mail, tweet, mesaj pe Facebook sau chat video Zoom. Dar în anii 1930 opțiunile erau mult mai limitate. Puteai utiliza telefonul sau puteai scrie o scrisoare sau trimite o telegramă. Și asta era cam totul. Aproape.

La începutul anilor 1900, o nouă invenție numită “telewriter” permitea oamenilor să scrie manual un mesaj care putea fi tradus electronic de un braț robotizat, pentru o destinație de până la 80 de kilometri distanță.

Stiloul utilizatorului era conectat la două brațe pivotante, descrise într-un număr din 1910 al Popular Science ca un pantograf, care calcula exact locul în care stiloul era pe hârtie, în timp ce utilizatorul scria mesajul.

Aceste poziții au fost traduse în semnale electronice care s-ar potrivi cu un stilou identic, controlat de brațe pivotante similare la capătul liniei de comunicații, trasând o copie exactă a literelor sau desenelor utilizatorului.

Președintele american Thomas Jefferson a fost atât de impresionat de dispozitiv, încât a cumpărat mai multe și și pentru casa lui, și la Casa Albă

Primele mențiuni despre telewriter au apărut la Londra în 1908 și la fiecare câțiva ani apărea o nouă notificare în ziare și reviste despre modul în care invenția a fost îmbunătățită.

Numărul din 27 octombrie 1911 al revistei Mechanical Engineer explica faptul că telefonul s-ar dovedi în continuare util pentru majoritatea conversațiilor, dar telewriterul a permis atât precizia în comunicare, cât și o copie de rezervă scrisă a conversației. Revista a menționat, de asemenea, cât de util ar putea fi în locuri precum fabricile, unde ar putea fi prea mult zgomot ca să efectuezi un apel audio.

Telewriter-ul a fost extrem de avansat pentru secolul al XX-lea, dar o versiune mai rudimentară a dispozitivului a fost, de fapt, inventată la începutul secolului al XIX-lea. A fost numit Polygraph (nu trebuie confundat cu testul poligraf, inventat în 1921), o mașină de copiere a scrisului de mână inventată de John Isaac Hawkins și Charles Wilson Peale.

Invenția a permis oamenilor să scrie o scrisoare și să aibă instantaneu o copie a aceleiași scrisori, pentru a le stoca în fișierele lor personale. Scrisoarea trebuia trimisă de lucrători poștali, desigur, dar ideea a redus timpul necesar pentru a face un duplicat la jumătate.

Astăzi, există o mulțime de moduri de a-ți folosi scrisul de mână pe tablete și pe ecranele tactile de tot felul, trimițând mesaje în toată lumea. Însă telewriter-ul a fost extrem de ingenios pentru vremea lui.