Această tehnică inovatoare face apa de mare potabilă în câteva minute

Această tehnică inovatoare face apa de mare potabilă în câteva minute

Oamenii de știință coreeni susțin că o nouă tehnică de desalinizare face apa de mare potabilă în câteva minute.

Cercetătorii au folosit un proces de distilare a membranei care a dus la respingerea sării în procent de 99,9%, timp de o lună. Dacă va fi comercializată, oamenii de știință spun că soluția ar putea ajuta la atenuarea crizei apei potabile, agravată de schimbările climatice.

Peste trei miliarde de oameni din întreaga lume sunt afectați de lipsa apei, cantitatea de apă proaspătă disponibilă pentru fiecare persoană scăzând cu o cincime, în decurs de două decenii, potrivit ONU.

Noul studiu, citat de Engadget, detaliază o modalitate de purificare a apei de mare, folosind o membrană din nanofibră ca filtru de sare. Oamenii de știință au folosit distilarea cu membrană în trecut, dar au tot întâmpinat un obstacol masiv care a încetinit procesul. Dacă membrana devenea prea umedă, nu mai putea respinge sarea. Inutil să spunem că acesta a fost un proces îndelungat, care i-a forțat pe oamenii de știință fie să aștepte ca membrana să se usuce, fie să vină cu soluții suplimentare, cum ar fi utilizarea aerului sub presiune, pentru a elibera apa.

Apa poate deveni potabilă prin această tehnică

Pentru a depăși această provocare, echipa coreeană a apelat la o nano-tehnologie, cunoscută sub numele de electrospinning, pentru a-și crea membrana tridimensională. În termeni științifici, au folosit poliviniliden fluorură-co-hexafluoropropilenă, ca miez, și silicagel amestecat cu o concentrație scăzută de polimer, ca înveliș, pentru a produce o membrană compozită cu o suprafață superhidrofobă.

În esență, acest lucru a creat un filtru care avea o rugozitate mai mare a suprafeței și o conductivitate termică mai mică, permițându-i să desalinizeze apa timp de până la 30 de zile. Studiul complet a fost publicat în Journal of Membrane Science.

„Membrana co-axială de nanofibre are un potențial puternic pentru tratarea soluțiilor de apă de mare, fără a suferi probleme de umezire și poate fi adecvată pentru aplicații de distilare a membranei la scară reală”, a spus Dr. Yunchul Woo, de la Institutul Coreean de Construcții și Inginerie Civilă.

În prezent, principala metodă de purificare a apei de mare este prin osmoza inversă, la aproximativ 20.000 de plante de desalinizare din întreaga lume. Dar aceste instalații necesită cantități mari de electricitate pentru a funcționa și, de asemenea, creează un lichid concentrat ca produs rezidual, care este de obicei aruncat înapoi în mare. Prin urmare, nu este de mirare că oamenii de știință explorează noi soluții care nu sunt la fel de contraproductive.

Citește și: