Această aplicație îți spune când poți să mori de cald, la propriu, dacă ieși din casă

Această aplicație îți spune când poți să mori de cald, la propriu, dacă ieși din casă

Aplicația meteo Carrot, care este cunoscută pentru faptul că distribuie rapoartele meteo presărate cu glume sardonice, tocmai a implementat o actualizare cheie. Este un update foarte folositor de la această aplicație, având în vedere temperaturile extrem de mari cu care se confruntă planeta în ultimul timp.

Aplicația te va avertiza atunci când este atât de cald, încât, dacă ieși afară, e posibil, pur și simplu, să mori.

Această aplicație te avertizează să nu ieși din casă, dacă e caniculă

Mai exact, aplicația Carrot include acum o citire „wet bulb”, relatează Gizmodo, care este o măsurare bazată în principal pe temperatură și umiditate. Când numărul devine suficient de mare, corpul uman își pierde capacitatea de a se răci și riști să faci hipertermie. Ulterior, poate surveni atacul cerebral sau infarctul. Așadar, chiar dacă aplicației meteo „îi arde” de glume uneori, noile sale actualizări ar putea să salveze vieți.

Au existat mii de cazuri de decese survenite în urma caniculei, în ultimele decenii, dar au crescut constant în frecvență în ultimii ani, în mai multe zone din întreaga lume. E un motiv clar al ravagiilor schimbărilor climatice provocate de om.

Cu suficientă căldură și umiditate, transpirația nu se mai poate evapora, ceea ce înseamnă că corpul tău își pierde capacitatea de a se răci. Spre exemplu, la o temperatură de 26 de grade Celsius, lucrul în soare timp de o jumătate de oră poate pune corpul uman în pericol, notează Gizmodo. Dacă temperatura atinge 35 de grade Celsius, organele vor începe să aibă de suferit și oamenii ar putea avea reale probleme, au avertizat oamenii de știință.

„Chiar dacă sunt într-o stare de sănătate perfectă, chiar dacă stau la umbră, chiar dacă poartă haine subțiri, chiar dacă se hidratează, oamenilor li se poate face rău”, spune savantul Radley Horton, de la Universitatea din Columbia. „Dacă există foarte multă umiditate în aer, este imposibil din punct de vedere termodinamic să împiedici supraîncălzirea corpului”.

Citește și: