Toată lumea-i dă dreptate Gretei Thunberg: ce se-ntâmplă cu temperaturile extreme vara aceasta

Toată lumea-i dă dreptate Gretei Thunberg: ce se-ntâmplă cu temperaturile extreme vara aceasta

Țara noastră se confruntă cu un val de căldură și cu un disconfort termic ridicat. Iată motivul pentru care temperaturile extreme ne dau bătăi de cap vara aceasta.

După cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda şi în mai multe regiuni din Suedia de la debutul înregistrărilor meteorologice, temperaturile s-au apropiat de recordurile absolute stabilite în nordul Europei, unde termometrele indică de câteva zile valori cuprinse între 30 şi 35 de grade Celsius, informează AFP, citat de Hotnews.

În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, meteorologii anunţând 33,5 de grade Celsius duminică, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării, după recordul absolut de 34,7 de grade Celsius, stabilit în anul 1914, potrivit agenţiei de presă STT, citată de Agerpres.

Temperaturile extreme sunt doar începutul

La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul Naţional de Meteorologie.

De asemenea, în Suedia învecinată, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.

„Remarcăm o tendinţă? Eh, probabil este doar încă o coincidenţă”, a ironizat pe Twitter activista de mediu Greta Thunberg.

Greta Thunberg avertizează că „valul de căldură tocmai începe”, pe fondul temperaturilor record. Și totul se datorează, spune ea, încălzirii globale.

La nivel naţional, iunie 2021 a ocupat în Suedia locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie constatate, de la debutul măsurătorilor meteorologice. În Norvegia, Institutul de Meteorologie a înregistrat duminică 34 de grade Celsius la Saltdal, o localitate dintr-un comitat situat în proximitatea Cercului Polar. Această valoare reprezintă cea mai ridicată temperatură întregistrată în întreaga ţară în acest an.

Iulie este cea mai caldă lună a anului și în acest secol au fost mai mulți ani în care maximele au trecut de 40 de grade, culminând cu anul 2007, când au fost 44 de grade, notează Hotnews. Iulie aduce uneori și temperaturi mici, la munte pot fi chiar și -8 grade, dar și la câmpie, în nopți excepțional de reci, pot fi sub 7-8 grade. Cel mai vechi record de căldură din iulie datează de la 1882: atunci au fost 38,6 de grade la Cluj, arată datele ANM.

Citește și: