A fost descoperită poate cea mai veche toaletă din lume: unde se află toaleta veche de 27 de secole

A fost descoperită poate cea mai veche toaletă din lume: unde se află toaleta veche de 27 de secole

A fost descoperită o toaletă de acum 2.700 de ani. Pe vremea aceea, doar cei foarte bogați și influenți aveau propriile toalete și foarte puține s-au păstrat de acum peste 25 de secole.

În ruinele unui palat din Epoca Fierului, la Ierusalim, a fost descoperită o toaletă de acum 27 de secole, dintr-o vreme în care toaletele erau un lux rezervat doar celor foarte bogați sau celebri, informează Hotnews.

Cea mai veche toaletă din lume a fost găsită în Ierusalim

Latrina de acum aproape trei milenii avea suprafața de 1,5 X 2 metri și au fost descoperite și o serie de adâncituri unde se bănuiește că erau puse plante aromatice sau uleiuri, pentru ca mirosul să nu fie atât de puternic.

Toaleta a fost descoperită în ruinele unui palat ce a fost excavat în zona promenadei Armon Hanatziv din Ierusalim. Mai mult, a fost descoperit și rezervorul subteran care, după ce se umplea, era apoi curățat periodic de sclavi.

De asemenea, cercetătorii au descoperit în rezervor și oase de animale, dar și resturi de ceramică. Arheologii au găsit resturi ale unor coloane și capiteluri din piatră.

„O cabină de toaletă privată era foarte rară în antichitate și doar câteva au fost găsite până în prezent”, a spus Yaakov Billig, un arheolog care a participat la descoperire.

Se pare că în apropiere era o grădină cu pomi fructiferi și cu plante acvatice, o dovadă că cei care locuiau acolo erau bogați.

„Numai cei bogați își permiteau toalete”, a spus Yaakov Billig, adăugând că un renumit rabin a sugerat odată că a fi bogat înseamnă „a avea o toaletă lângă masa lui”.

Toaleta a fost tăiată din stânca calcaroasă din zona Ierusalimului și făcea parte dintr-un ansamblu care, probabil, a aparținut unor conducători ai zonei, și nu ar fi imposibil să fi fost vorba de un palat regal.

Citește și: