17 nov. 2021 | 08:27

A doua persoană din lume s-a vindecat natural de HIV: cum a fost posibil

ACTUALITATE
A doua persoană din lume s-a vindecat natural de HIV: cum a fost posibil

Oamenii de știință au identificat a doua persoană care s-a vindecat de HIV fără tratament medical, potrivit unui articol publicat recent în Annals of Internal Medicine.

Pacienta, o femeie care locuiește în Argentina, a descoperit că avea virusul imunodeficienței umane în 2013.

Din 2017, o echipă internațională de cercetători analizează cu atenție ADN-ul pacientei, în căutarea urmelor virusului. Echipa i-a verificat chiar placenta după ce a născut în martie 2020. După ce au secvențiat miliarde de celule, oamenii de știință au confirmat că femeia nu este infectată cu HIV.

Doi oameni s-au vindecat natural de HIV

Medicina modernă a făcut posibil ca mulți oameni să trăiască cu virusul sub control, dar de obicei necesită terapie antiretrovirală consecventă pentru a preveni replicarea virusului.

În total, patru persoane au fost acum declarate vindecate de HIV.

Cu toate acestea, doi dintre ei – cunoscuți sub numele de Pacientul Berlin și Pacientul de la Londra – s-au vindecat după ce au primit transplant de celule stem, o procedură riscantă pe care oamenii de știință au încercat să o reproducă și cu alți pacienți fără succes.

În 2020, oamenii de știință au împărtășit un raport despre Loreen Willenberg – Pacienta din San Francisco, așa cum au numit-o medicii – care a fost primul caz cunoscut de vindecare fără intervenție medicală.

Willenberg și pacientul din Argentina sunt cunoscuți și ca fiind un mic subgrup de pacienți cu HIV ale căror sisteme imunitare suprimă în mod natural virusul.

Pacienta argentiniană este cunoscută sub numele de Pacienta Esperanza, deoarece este din orașul Esperanza – care se traduce prin „speranță” în spaniolă. Ea are o fiică, care nu este infectată cu HIV și așteaptă un al doilea copil cu partenerul ei.

„Doar să mă gândesc că organismul meu ar putea ajuta la obținerea unui remediu pentru acest virus mă face să simt o mare responsabilitate și angajament de a face acest lucru în realitate”, a spus pacienta pentru STAT.