Femeia care a scăpat de HIV: care e explicația pentru cazul ei?

Femeia care a scăpat de HIV: care e explicația pentru cazul ei?

Medicii cred că o femeie s-ar fi putut vindeca funcțional de HIV fără transplanturile de măduvă osoasă riscante și alte strategii de tratament extrem pe care cercetătorii le-au folosit pentru a vindeca alți pacienți cu HIV.

Femeia, Loreen Willenberg, era deja cunoscută în rândul cercetătorilor HIV pentru abilitatea ei neobișnuită de a suprima virusul în corpul ei de zeci de ani, relatează The New York Times. Virusul este încă în corpul ei, dar este incapabil să reproducă și să infecteze celule noi. Se pare că virusul este atât de bine gestionat, încât medicii consideră că Willenberg este vindecată funcțional.

Ar putea fi leacul pentru HIV?

„Ea ar putea fi adăugată pe lista a ceea ce cred că este un remediu, printr-o cale foarte diferită”, a declarat pentru New York Times Dr. Sharon Lewin, directorul Institutului Peter Doherty pentru Infecție și Imunitate.

HIV este o boală care a rezistat unui tratament practic. În afară de pacienții care au fost vindecați prin transplanturi de măduvă, medicii susțin, de asemenea, că au vindecat un alt bărbat folosind o combinație de medicamente antiretrovirale puternice și vitamina B. Deși HIV nu a revenit, medicii încă nu sunt siguri că este permanent vindecat.

Pe de altă parte, Willenberg a reușit să zdruncine virusul, deoarece este ceea ce medicii numesc un “controlor de elită”: face parte din grupul de 0,5% dintre pacienții cu HIV ale căror organisme pot ține virusul sub control și îl pot împiedica să se reproducă fără a lua medicamente.

În noile cercetări publicate în revista Nature, medicii nu au reușit să găsească urme de virus prin mijloace convenționale. Dar apoi, prin analiza genetică, au descoperit că virusul fusese blocat în regiunile genelor lui Willenberg care îl făceau incapabil să se reproducă și să infecteze celule noi. Practic, corpul lui Willenberg a blocat HIV într-un fel de temniță genetică din care pare incapabil să scape.

„Acest grup unic de indivizi mi-a oferit un fel de dovadă a conceptului că este posibil ca răspunsul imun al gazdei să realizeze ceea ce este cu adevărat, din punct de vedere clinic, un remediu”, a declarat Dr. Steve Deeks, autor de studiu și cercetător SIDA la Universitatea din California, San Francisco.

Citește și: