16 sept. 2020 | 10:30

Veste foarte bună pentru românii din Franța: ce ar putea primi de la guvernul francez

ACTUALITATE
Veste foarte bună pentru românii din Franța: ce ar putea primi de la guvernul francez

Spre deosebire de alte țări care încearcă să alieneze străinii și să forțeze oamenii să se întoarcă în țara din care au plecat, Franța îmbrățișează o cu totul altă atitudine.

Într-o mutare surprinzătoare a guvernului de la Paris, străini care au lucrat în prima linie a luptei anti-Covid tocmai au primit cea mai bună veste. Indiferent dacă ești român, bulgar, polonez sau de orice altă naționalitate, ai prioritate în obținerea cetățeniei franceze. Decizia a fost făcută publică în ultimele 24 de ore și se referă la fiecare străin.

În mod previzibil, vor exista verificări pentru a se preveni abuzul noii prevederi guvernamentale, dar discutăm de o veste foarte bună pentru cei care se chinuie de câțiva ani să obțină cetățenie. Guvernul francez a trimis o directivă oficialilor locali pentru „recunoaşterea muncii lucrătorilor străini în timpul pandemiei” prin accelerarea naturalizării acestora.

Printre cei avuți în vedere sunt colectorii de deşeuri, agenţii de pază şi îngrijitorii de copii și de bătrâni, relatează Mediafax. Cu alte cuvinte, nu discutăm doar persoanele din sistemul medical, ci și de cei care au redus presiunea asupra statului francez în ultima jumătate de an prin activitățile lor obișnuite.

Ministrul Cetăţeniei din Franța, Marlène Schiappa, a declarat că țara vrea să-şi arate recunoştinţa faţă de cei care au dovedit ataşament faţă de naţiunea franceză. „Ţara noastră a putut conta pe solidaritatea şi generozitatea lor”, a spus Schiappa. În documentul emis de guvern se menționează destul de clar motivația din spatele acestei manifestări de solidaritate. Foarte mulți străini, printre care și români, vor primi cetățenie precum că ”Au participat activ la efortul naţional cu dăruire şi curaj … Statul doreşte să le recunoască angajamentul”.

Documentul sugerează că aceste cereri de cetăţenie vor avea prioritate, iar oficialii locali trebuie să verifice contribuţia pe care au adus-o. De asemenea, propune ca persoanele care au efectuat „servicii importante” să aibă cerinţa de rezidenţă redusă de la cinci ani la doi ani.

Măsuri similare au fost introduse și în Marea Britanie, dar nu la fel de generoase. Acolo, medicilor, asistenților medicali și paramedicilor le-a fost prelungită în mod automat viza cu un an, pentru ”liniște sufletească”, în timp ce se luptă cu noul coronavirus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele