Veste bună pentru românii aflați în șomaj tehnic: ce se întâmplă cu salariile lor, conform lui Orban

Veste bună pentru românii aflați în șomaj tehnic: ce se întâmplă cu salariile lor, conform lui Orban

În ultima lună, numărul românilor aflați în șomaj tehnic a explodat, iar aceștia riscă în fiecare moment să rămână fără niciun ban. Printr-o intervenție la Realitatea Plus, premierul României a încercat să-i liniștească.

Ludovic Orban a adresat aseară subiectul foarte delicat al plății salariilor pentru cei aflați în șomaj tehnic. Informația a fost comunicată în contextul în care firmele care ar fi trebuit să le plătească salariul, nu mai au bani să-și susțină angajații.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marţi că statul intenţionează să suporte parţial, din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi vor fi reangajate în momentul în care vârful pandemiei va trece şi activităţile economice vor fi repornite, potrivit Agerpres.

„În ceea ce priveşte şomajul tehnic, trebuie să vă spun încă o dată că am ales această variantă de a plăti şomaj tehnic şi din considerente epidemiologice. (…) Această măsură de sprijin, în schimb, va avea o durată limitată, să spun două luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de a înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă, în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitatea, pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, interesul nostru este ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă şi, de asemenea, vom gândi un instrument şi pentru absorbţia forţei de muncă suplimentare, care va fi în căutarea unui loc de muncă şi în acest sens vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării”, a precizat Ludovic Orban la Realitatea Plus.

Premierul este convins că există bani la această oră atât pentru plata șomajului tehnic, cât și pentru rectificarea bugetară care ar trebui să fie votată în această săptămână. „Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumelor necesare pentru şomajul tehnic al angajaţilor care din cauza întreruperii totale sau parţiale a companiilor în care lucrează au ajuns în situaţia de a beneficia de această formă de plată. Vom asigura resursele financiare. În acest sens, săptămâna aceasta vom avea pe masa Guvernului ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului, în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi de asemenea creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile”, a adăugat premierul.

Citește și: