29 iun. 2020 | 08:14

Valea Prahovei și litoralul, potențiale focare: ”Acolo se respectă cel mai puțin regulile”

ACTUALITATE
Valea Prahovei și litoralul, potențiale focare: ”Acolo se respectă cel mai puțin regulile”

Pe perioada stării de alertă în care ne aflăm în România, există în continuare o serie de restricții importante și reguli care trebuie respectate. Din păcate, pe litoral și pe Valea Prahovei, conform spuselor lui Nelu Tătaru, acestea sunt ignorate cu consecințe grave.

Apariția unor focare de coronavirus în anumite regiuni ale României ar putea duce la restricționarea circulației în anumite localități. Totul pleacă de la numărul de cazuri depistate, conform ministrului Sănătății. Momentan, nu este cazul să se impună carantina în destinațiile de vacanță din România, dar în contextul actual și al ignoranței cetățenilor, acest scenariu se ia în calcul. „Analizăm Valea Prahovei și litoralul, acolo se respectă cel mai puțin regulile”, insistă Tătaru.

În cadrul unei intervenții televizate la Digi24, Tătaru a atras atenția asupra statisticilor îngrijorătoare din ultimele săptămâni. Ca referință, la ora actuală, ”avem o rată de infectare de 4%, avem o transmitere comunitară accentuată”, cu mult peste media majorității țărilor europene. „Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați”, a spus Tătaru, potrivit Digi24.ro.

În ceea ce privește disponibilitatea paturilor de spital pentru bolnavii de Covid-19, există o problemă pentru cei care sunt bolnavi grav de orice alte afecțiuni. România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”. „Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar e o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital Covid să-l putem reda ca spital non-Covid”, a explicat ministrul.

Pentru a se înțelege mai bine sursa infecțiilor din ultimele săptămâni, se cochetează cu un nou tip de raportare, în funcție de situația din fiecare județ. ”Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei, apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea, ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a subliniat Nelu Tătaru.

Situația de pe litoral este una îngrijorătoare, dar Tătaru a insistat mai mult pe agenții economici, decât pe turiști. „Agenții economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”, a menționat ministrul.

„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici”, a concluzionat Nelu Tătaru la Digi24.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele