Uniunea Europeană, victima unei populații îmbătrânite: de ce ne vom reveni mai greu după pandemie

Uniunea Europeană, victima unei populații îmbătrânite: de ce ne vom reveni mai greu după pandemie

Natalitatea din interiorul Uniunii Europene este în scădere de mult timp, iar populația este mai îmbătrânită ca niciodată. Aceste particularități reprezintă probleme majore când vine vorba de refacerea economică.

Un nou raport al Comisiei Europene a încercat să ofere o imagine de ansamblu asupra dificultăților pe care trebuie să și le asume bătrânul continent în procesul de relansare economică, de după criza de coronavirus.

„Criza a scos la iveală numeroase vulnerabilităţi, unele dintre ele fiind legate de schimbările demografice profunde pe care societăţile şi comunităţile noastre le suferă deja în toată Europa”, a declarat Dubravka Suica, vicepreşedinte al Comisiei responsabilă cu democraţia şi demografia.

Noul raport făcut public cu această ocazie pleacă de la date oferite de Eurostat. Astfel, aflăm că procentul oamenilor bătrâni din societate nu este doar mai mare ca niciodată, dar speranța de viață a lor a crescut constant, într-o perioadă în care natalitatea a scăzut constant. 

Se preconizează că ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste va creşte de la aproximativ 20% în prezent la 30% în 2070, iar ponderea celor în vârstă de 80 de ani şi peste se va dubla în această perioadă. În acelaşi timp, populaţia activă (20-64 de ani) a scăzut de zece ani şi ar urma să scadă cu 18% până în 2070, chiar dacă situaţia diferă mult în funcţie de ţări şi regiuni.

Partea tristă este că discrepanța dintre natalitate și creștere speranței de viață nu afectează doar o țară sau două, ci întreaga regiune. Din multe puncte de vedere, problema este una globală, cu foarte mici excepții. În 2019, populația din UE era de 447 de milioane de oameni și se afla în creștere doar din cauza imigranților.

Este important de reținut că, în timp ce 2,4 milioane de oameni au imigrat în UE în 2018, doar 1,1 milioane au emigrat într-o țară din afara blocului comunitar. În tot acest timp, chiar și țări precum România, Bulgaria, Croația, Letonia și Lituania, populația a continuat să scadă.

În final, populaţia UE va rămâne relativ stabilă înainte de a scădea treptat după 2030, până la 424 milioane în 2070, o scădere de 5% în 50 de ani. La scară globală însă, din punctul de vedere al populației, Uniunea Europeană devine din ce în ce mai insignifiantă. În 1960 reprezenta 12% din populația lumii, acum reprezintă doar 6%, iar în 2017 va reprezenta doar 4%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI