03 dec. 2019 | 07:41

România, o țară îmbătrânită: natalitatea îți arată de ce nu o să aibă cine să-ți plătească pensia

ACTUALITATE
România, o țară îmbătrânită: natalitatea îți arată de ce nu o să aibă cine să-ți plătească pensia

Natalitatea continuă să fie o problemă foarte importantă în România, la fel ca în multe alte țări europene. Țara noastră este mai îmbătrânită ca niciodată, iar consecințele nu întârzie să apară.

La doar câteva zile de la împlinirea a 101 de ani la formarea României, un studiu legat de natalitate confirmă situația dramatică în care se află populația din țara noastră. În mod real, există puține speranțe să creștem o generație care fie capabilă să îngrijească bătrânii și copii.

Nu mai puțin de 60 la sută dintre românii salariați cu venituri constante au un singur copil. La polul opus, în schimb, au chiar și 10 copii, cei care depind de alocații sau ajutoare de stat. Conform unui studiu recent publicat de Eurostat, populația va scădea cu aproximativ 30% până în anul 2100, iar atunci nu va mai fi vorba de migrație. Pur și simplu, numărul românilor de peste tot va scădea constant. Tot până atunci, numărul copiilor care vor merge la grădiniță sau la școală de va înjumătăți.

Conform Știrilor ProTV, domnul Ioan a avut șase frați. El și soția sa au făcut doi copii, iar acum, la 85 de ani, are grijă cu mândrie de singura sa nepoată, o fetiță. Băieții său au însă 56 și 54 de ani. În consecință, este puțin probabil ca Maria să mai aibă un frate sau o surioară.

Acesta este un trend global pe care îl vedem nu doar în România, dar asta nu-l face mai puțin periculos. Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimii 15 ani, procentul minorilor din populația totală a scăzut constant. Fără un fenomen contrar, indus prin măsuri economice, peste 80 de ani, numărul copiilor va scădea cu un milion și jumătate, de la 3,7 milioane, cât este la ora actuală. O treime din cuplurile în care ambii soți au salarii merg pe o idee clară, “un copil și atât!”

Dacă detalii de mai sus nu au creat o imagine clară, este bine să ai în vedere alte câteva cifre. În 72% din casele de români nu există niciun copil. 58% dintre cei care devin părinți se limitează la un singur copil, 33% au doi copii, 6% ajung la 3 și numai 3% dintre români fac 4 copii sau mai mulți. Marea problema e că pe măsură ce crește numărul de copii din familie, descresc șansele ca persoană numită “cap de familie” să aibă un loc de muncă stabil. La aceste statistici îngrijorătoare se adaugă faptul că, în peste 97.000 de gospodării, vârsta celui care susține familia e între 15 și 24 de ani, iar cei mici sunt crescuți de un frate sau o soră mai mare.

La ora actuală, vârsta medie în țara noastră se află la 41 de ani, în creștere cu patru ani în ultimele două decenii. Una din șase persoane are peste 65 de ani. Nu ajută nici faptul că tinerii care fac copii în condiții financiare precare alimentează un alt trend periculos, unul care va duce ponderea celor care vor merge la școală la jumătate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele