Uniunea Europeană își atrage disprețul BOR: ce se întâmplă cu liturghia de Crăciun, dar și cu restul slujbelor

Uniunea Europeană își atrage disprețul BOR: ce se întâmplă cu liturghia de Crăciun, dar și cu restul slujbelor

În cea mai mare parte, Biserica a fost imună la restricțiile impuse pe parioada pandemiei, dacă nu cumva îl asculți pe IPS Teodosie. Uniunea Europeană a decis să intervină în această situație discriminantă.

În timp ce restaurantele, barurile și multe alte afaceri au fost îngropate în perioada pandemiei din cauza restricțiilor impuse de autorități, slujbele religioase și activitatea din interiorul bisericilor nu a fost afectată. În România, ca și în alte țări est-europene, motivația din spatele acestei decizii este una pur electorală. Deși Guvernul României a fost subiectul unor amenințări din partea Preafericitului Daniel și IPS Teodosie, liberalii și sociale democrații țin în puf instituția BOR pentru a nu pierde voturi.

Din acest motiv, Comisia Europeană va publica astăzi un proiect prin care recomdaă călduros ca desfășurarea liturghiilor să se mute online sau să fie televizate. Aglomerările și adunările de orice formă, fie ele și într-un context religios, nu sunt normale în contextul pandemiei de Covid-19. Se pare că liderii UE nu sunt de acord cu argumentul lui IPS Teodosie că în cazul în care mor din cauza infectării la un pelerinaj ”ajung la Dumnezeu”.

„Nu adunărilor pentru liturghiile de Crăciun”, este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, cu privire la măsurile anti-Covid pentru sărbători, scrie Corriere Della Sera, preluată de Rador. În mod special, UE solicită „să se ia în considerare evitarea ceremoniilor religioase cu adunări mari, înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, după cum au informat surse de la Bruxelles.

Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a utilizării măștilor de protecție ca măsuri de reducere a răspândirii infecției. Prin urmare, printre alte măsuri, Comisia UE recomandă să se mențină interdicția de deplasare după ora 22:00, chiar și pentru ultima zi din an, reamintind că principiile cheie care trebuie urmate sunt – încă o dată – „prudența” și „prevenția”. Din păcate, cel puțin România, aceste valori au lipsit din discursul BOR.

Pornind de la „acoperierea de către mass-media” a chestiunii, Monseniorul Mario Meini a subliniat: „Dacă liturghiile și întrunirile comunitare sunt supuse unei griji deosebite și prudenței, acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze. În ultimele luni, a devenit clar cum este posibil să celebrăm slujbele în condiții de siguranță, în deplină conformitate cu regulile. Suntem siguri că va fi așa și la următoarea celebrare a Crăciunului și va continua să fie un bun semn de solidaritate cu toată lumea”.