IPS Teodosie și biserica stat în stat: cum a amenințat Guvernul, justiția, poliția, în numele BOR

IPS Teodosie și biserica stat în stat: cum a amenințat Guvernul, justiția, poliția, în numele BOR

Unul dintre cei mai vocali oameni din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teodosie continuă să considere că este deasupra legilor și orânduielilor acestei țări. Din acest motiv, a amenințat Guvernul și pe premier.

Ca un mic Dumnezeu deasupra credincioșilor, IPS Teodosie dă din nouă dovadă de faptul că, în cazu lui și al BOR, nu se aplică restricțiile impuse de autorități în privința distanțării sociale și a evenimentelor cu sute de oameni. De această dată, atacat din nou măsurile impuse de guvern din cauza faptului că se apropie pelerinajul la Mânăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. Un fel de Iliescu cu mineriadele, Teodosie a avertizat Guvernul să nu subestimeze dorința oamenilor de a striga din nou în stradă.

IPS Teodosie a transmis Guvernului și premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă, în contextul în care Tribunalul Constanța a respins miercuri cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Tot miercuri, Poliția a amendat 39 de persoane care participau la o slujbă la o biserică din municipiul Constanţa, fără a purta mască de protecţie sau a respecta regulile de distanţare fizică, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

În scrisoarea sa deschisă, oficialul Ortodox a atras atenția asupra ”abuzurilor” săvârșite de autorități față de credincioșii ortodocși. Cele mai importante puncte ale documentului semnat de IPS Teodosie le poți vedea mai jos:

  • „Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite.
  • Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.
  • Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil.
  • De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.
  • Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, susține IPS Teodosie în scrisoarea către guvern publicată de către Arhiepiscopia Tomisului.

Amenințările cu proteste și alte tipuri de manifestări agresive din partea ”credincioșilor” au devenit mai puțin învăluite în încheierea documentului.

  • „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
  • Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit”, adaugă IPS Teodosie.
Etichete: