Un titan al industriei foto renunță la această piață dificilă: ce s-a întâmplat cu Olympus

Un titan al industriei foto renunță la această piață dificilă: ce s-a întâmplat cu Olympus

Olympus a scris pagini importante din industria camerelor foto. Din păcate, gigantul japonez a decis să se retragă din această piață, prin vânzarea întregii divizii responsabile de aparate de fotografiat.

Olympus și-a început activitatea în urmă cu 100 de ani, pe 12 octombrie 1919. La momentul respectiv, sub numele de Takachiho Seisakusho, compania era specializată în microscoape și termometre. La ora actuală, în continuare are o relația foarte apropiată cu industria medicală și își obține cea mai mare parte a profitului de acolo. Din păcate, camerele foto pe care cei mai mulți dintre noi le asociază cu Olympus nu vor mai purta această siglă în viitor. 

În ultimii ani, au apărut mai multe zvonuri legate de ieșirea gigantului Olympus din piața de aparate foto, din cauza lipsei profitabilității. Acum, toate acelea s-au confirmat. Printr-un comunicat de presă ajuns online, compania japoneză a confirmat că va vinde toată afacerea cu camere foto gigantului Japan Industrial Partners (JIP). Dacă denumirea ți se pare cunoscută este din cauză că tot ei au cumpărat de la Sony, în urmă cu aproape un deceniu, divizia de sisteme Vaio. Din păcate, acelea au fost date uitării și este dificil să fii optimist în privința viitorului camerelor Olympus.

Important este că Olympus nu dispare de pe piață. În schimb, își va concentra întreaga atenție pe echipamente de imagistică industrială și medicală. Până să ia această decizie radicală, Olympus a făcut eforturi semnificative pe partea de camere foto, dar fără rezultatele scontate. S-a încercat axarea pe modele mai profitabile, pe comercializare unor lentile de top și reducerea costurilor. Din păcate, nimic nu a dat rezultate.

La finalul lunii martie 2020, compania a încheiat al treilea an fiscal pe pierdere, din cauza diviziei de foto. Nu a ajutat nici scandalul fiscal din 2013, în valoare de 1,7 miliarde de dolari. Momentan, nu este foarte clar cum va afecta această situație utilizatorii de camere Olympus, mai ales pe cei care au făcut investiții fabuloase în modele de top. Aceste detalii le vom afla probabil în următoarele săptămâni și luni.

Citește și: