18 oct. 2017 | 13:54

Olympus TG-5 – Camera foto căreia nu-i e frică de apă și praf [REVIEW]

ACTUALITATE
Olympus TG-5 - Camera foto căreia nu-i e frică de apă și praf [REVIEW]

Olympus TG-5 nu-i o cameră compactă ca toate celelalte. Continuă o serie remarcabilă de la Olympus și este, în multe cazuri, cea mai bună alegere pentru vacanțe.

Olympus TG-5 este o dovadă că nu toate camerele compacte trebuie ignorate. Totodată, nu este o cameră compactă obișnuită. Are un senzor de 12 megapixeli cu o dimensiune de 1/2,33 inci, un obiectiv de 25 – 100mm (echivalent în format pe 35mm), o diafragmă maximă între f/2 și f/4, în funcție de zoom, iar ca zoom e unul optic de 4x.

Camera are și un ecran LCD de 3 inci, două moduri auto și câteva moduri în care să controlezi cât de cât setările, câteva filtre, dar și valoare ISO între 100 si 12.800. Ce-i mai interesant e că filmează la rezoluție 4K, dispune de WiFi și poți trage în format RAW. Slotul pentru card este pe format SD și poți pune chiar și unul de mare viteză SDHC.

Toate cele de mai sus sunt mai mult sau mai puțin „obișnuite“ pentru o cameră foto de 2017, de la filmare 4K până la conectivitate prin WiFi. Important la Olympus TG-5 e rezistența și poate cel mai important capitol pentru care aș recomanda-o.

Producătorul susține că rezistă la căderi de la 2,1 metri și îl poți folosi sub apă până la 15 metri adâncime. Mai mult, rezistă și la îngheț până la -10 grade Celsius și, ceva deosebit, poate rezista la circa 100 de kilograme presiune la strivire.

Impresii despre Olympus TG-5

Ultimul Olympus Tough pe care l-am folosit cred că a fost un TG-3 și cel mai mult apreciam că îl pot folosi în ploaie sau în zăpadă. Oricât am avea telefoane care rezistă la apă și praf, acesta duce conceptul mult mai departe. Odată ce l-ai scos din cutie și ai trecut de cele două niveluri de protecție pentru cardul SD și încărcător, știi că nu e de ținut în poșetă și scos la evenimente.

Nu este o cameră care să arate bine, ci arată fix cum ar trebui: robustă, rezistă la impact, pe care ai putea-o la o adică s-o folosești ca să lovești agresori. Desigur, nu totul se reduce la rezistență, pentru că are și atuuri de calitate foto.

Funcționează foarte bine pentru macro, iar dacă activezi fotografierea RAW ai un plus la procesare. Totuși, trebuie să ții cont că senzorul este destul de mic și nu te vei apropia, în ceea ce privește calitatea, de un micro four thirds Olympus. Pozele sunt mai bune decât ce-ai reuși cu telefonul, dar este, totuși, o compactă. Iar dacă alegi RAW, atunci trebuie să știi că în Lightroom, de exemplu, poți reîncadra, pentru că fișierul păstrează raportul de aspect 4:3, indiferent dacă ai ales în cameră altul. E un bonus al tuturor camerelor Olympus.

Olympus TG-5 impresii

Olympus TG-5 impresii

Olympus TG-5 impresii

Olympus TG-5 impresii

Olympus TG-5, când vine vorba de calitate JPG, este așa cum te-ai aștepta de la o cameră compactă: excelentă până la o anumită valoarea ISO (prag care, de regulă, e pe la 400 și în condiții mai bune pe la 800, dar dincolo de aceste valori deja detaliile sunt degradate mai mult). Ai un avantaj că poți transfera rapid poze pe telefon și le distribui pe internet, iar Olympus, chiar și în TG-5, arată că se pricepe la două locuri pe care eu le apreciez: lentile (chiar dacă nu sunt cele de pe un micro 4/3) și culori. Nu sunt „speciale“ ca la Fujifilm, prea „galbene“ ca la Nikon sau prea „reci“ ca la Sony.

În prezent, costă puțin peste 2.000 de lei și ți l-ai putea trece pe wishlist pentru vacanțele de Crăciun și de iarnă. Autonomia bateriei ajunge pe la 250 de cadre, așa că ai putea lua una de rezervă. Se încarcă prin USB și dispune de conector HDMI ca să dai pe TV ce ai filmat sau pozat. De regulă, aici răspund dacă „merită sau nu“, dar este singurul ca el pe piață, așa că ține de tine dacă ai nevoie sau nu de așa ceva.

Poți alege dintre mai multe modele Olyumpus de aici. Dacă vrei un telefon care să reziste la apă și să facă și poze bune, ar trebui să te orientezi spre Samsung Galaxy S8, iPhone 8 Plus sau Samsung Galaxy Note 8.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele