Un consilier local, caz penal: de ce a postat pe Facebook lista medicilor bolnavi de coronavirus

Un consilier local, caz penal: de ce a postat pe Facebook lista medicilor bolnavi de coronavirus

Ca să înțelegi nivelul de cunoștințe tehnice al aleșilor este suficient să ai în vedere cazul consilierului local PNL Corneliu Berentan. El s-a ales cu caz penal, după ce a postat pe Facebook o listă cu medicii bolnavi de coronavirus din localitate.

Această perioadă dificilă scoate tot ce este mai rău din oameni. Până și persoane din administrația locală ajung să facă gesturi disperate care trădează un nivel semnificativ de inconștiență. Dincolo însă de manifestări de frică, unii aleși sunt capabili să se aleagă cu dosar penal, cum a fost cazul unui consilier local din Câmpulung Moldovenesc.

Monitorul de Suceava atrage atenția asupra unui caz uimitor. Un consilier local face subiectul unei investigații penale după ce a postat printre comentariile unei postări de pe Facebook lista completă cu rezultatele la testarea de coronavirus a tuturor cadrelor medicale din oraș. În mod previzibil, printre ei se numără și foarte mulți bolnavi. Astfel, pe lângă faptul că respectivii trebuie să trăiască cu diagnosticul de Covid-19, ei sunt nevoiți să facă față și persecuției din partea celor care îi cunosc.

Nu de alta, dar trăim într-o țară în care o asistentă medicală care trata persoane cu coronavirus nu mai este primită în magazine, pentru a-și face cumpărăturile, iar vecinii de bloc i-au dat cu clor pe ușă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”. Sesizarea a fost făcută din oficiu de către polițiștii din Câmpulung Moldovenesc, care au constatat că la rubrica ”comentarii” ale unei postări din rețeaua Facebook făcută în cursul serii de vineri, exista o listă cu numele și prenumele cadrelor medicale din oraș, în dreptul cărora era precizat și rezultatul pozitiv sau negativ al testării.

Între timp, postarea a fost ștearsă, după ce a stat o lungă perioadă online. Consilierul local PNL Corneliu Berentan și-a justificat gestul inconștient printr-un alt gest inconștient. El de fapt nu a vrut să posteze lista pe Facebook, ci să i-o trimită unui cunoscut, în privat. Ca referință, acesta din urmă este un gest la fel de ilegal.

Spitalul Municipal Fălticeni a fost închis parţial, iar cel din Câmpulung Moldovenesc total, pe o perioadă de 14 zile, pentru decontaminare, după ce peste 100 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv la testul COVID-19, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Manuela Trifan.
Citește și: