Doctorul care a vindecat cei mai mulți români: ce trebuie să faci când ai venit de afară, în pandemie

Doctorul care a vindecat cei mai mulți români: ce trebuie să faci când ai venit de afară, în pandemie

Medicul Virgil Musta va intra în istorie după această pandemie ca fiind românul care a reușit să vindece cei mai mulți bolnavi de coronavirus, în România.

Virgil Musta este șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. El a reușit să creeze un plan de tratament pentru a pune pe picioare persoanele infectate cu coronavirus în țara noastră. Tot Musta s-ar putea număra printre cei mai avizați indivizi pentru a da sfaturi legate de măsurile pe care trebuie să le iei la nivel personal pentru a te proteja, pe cât posibil, de o eventuală infecție.

Într-un interviu acordat celor de la Hotnews, medicul Virgil Musta a oferit mai multe informații utile pentru a trece cu bine peste această perioadă. El a atras atenția asupra faptului că degeaba petreci 95% din timp în casă, dacă faci ieșiri regulate la aer. În opinia sa, fiecare ieșire este un risc major de infectare, indiferent cât de scurtă este acea ieșire.

În opinia medicului, ar trebui cu toți să adoptăm ”un ritual de decontaminare”, de fiecare dată când întrăm înapoi în casă. În același timp, este importantă o schimbare de atitudine. Trebuie să percepem fiecare persoană cu care interacționăm ca fiind potențial infectată. „Trebuie să menținem o distanță de cel puțin 2 metri de acea persoană, să nu ne apropiem și să nu vorbim de aproape, să fie contactul cât mai scurt, să fie cu mască și din partea noastră, și din partea persoanei respective, pentru că masca, de fapt, protejează mai mult cealaltă persoană decât persoana mea. În plus, trebuie să încercăm să frecventăm cât mai puțin colectivitățile mari.”, a explicat medicul de la Victor Babeș, din Timișoara.

În privința sfaturilor pe care le-a oferit legată de igienă, ca de obicei, acestea încep cu spălatul pe mâini, dar se insistă și pe spălatul pe față. „În primul rând, trebuie să ne spălăm cât putem pe mâini, să nu ducem mâna la gură – trebuie să ne dezobișnuim de acest gest, să ducem mâna la nas, la gură, la ochi, să ne frecăm, pentru că acesta este modul de a ne contamina cu virusul.” Orice suprafață cu care intri în contact în afara casei trebuie considerată posibil contaminată, potrivit medicului.

Vizavi de ritualul de decontaminare, aceste include mai mulți pași. „În primul rând, militez pentru un preș îmbibat cu clor la intrare, pe care ne ștergem talpa pantofului. Apoi, când intrăm în casă ne descălțăm, luăm alți pantofi pe care îi folosim în casă, în niciun caz nu folosim aceiași pantofi de pe stradă și în casă. După ce ne-am dat jos pantofii, mergem și ne spălăm bine pe mâini și pe față, pentru că fața poate fi și ea contaminată.”, a adăugat Virgil Musta.

Trebuie să ai grijă și de hainele cu care ai fost afară. „Pe acestea le punem într-un loc, în același loc zilnic, ca eventual să nu contaminăm toată casa. Să fie un loc unde să fie aerisite timp de 24 sau 48 de ore, după care le putem refolosi”, recomandă medicul Virgil Musta. ”După aceea, mergem din nou să ne spălăm pe mâini, eventual facem un duș, apoi ne îmbrăcăm cu hainele de casă, recomandă medicul.”, a concluzionat românul care a salvat viața celor mai mulți români pe timp de pandemie.

Citește și:
Sursa: Hotnews