Testarea rapidă, cea mai rapidă cale către normalitate: planul ambițios al Uniunii Europene

Testarea rapidă, cea mai rapidă cale către normalitate: planul ambițios al Uniunii Europene

La Casa Albă, există un dispozitiv de testare care îți oferă diagnosticul unei eventuale infecții cu coronavirus în doar 15 minute. Astfel de gadgeturi ar putea, de fapt, să reprezinte calea către o viață normală.

Charles Michel este președintele Consiliului European și, într-o intervenție recentă, oficialul a insistat asupra disponibilității testelor rapide pe teritoriul UE. În același context, a pledat pentru coordonarea dezvoltării vaccinurilor la scară mondială.

Mențiunile au fost făcute cu două zile înainte de un summit asupra pandemiei de Covid-19. „Acum avem nevoie de acțiuni hotărâte, neapărat de anvergură europeană, bazate pe doi piloni: testare / urmărire și vaccinuri”, a spus el într-un text postat pe internet.

Ca referință, Charles Michel este în special în favoarea coordonării aprobării testelor rapide (antigenice) „pentru a garanta recunoașterea lor la nivel european”. El dorește ca producția lor să fie „asigurată la scară europeană, astfel încât să fie disponibile peste tot în același timp”.

Oficialul european speră, de asemenea, la „interoperabilitatea aplicațiilor de urmărire și alertare a contactelor”, dar și la introducerea unor „reguli comune pentru izolare și carantină”.

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de disponibilitatea unui vaccin, acest subiect nu putea fi absent din discursul președintelui Consiliului European. Din acest motiv, Charles Michel a spus să își dorește „criterii de distribuție între țările europene” și definirea „grupurilor prioritare” care să includă în special pe cei mai vulnerabili (vârstnici, bolnavi cronici …) și personalul de sănătate.

În final, liderul de la Bruxelles a insistat pe faptul că, lucrând ca o comunitate, avem cu toții de câștigat. „Pe scurt, este o Uniune de teste și vaccinuri de care avem nevoie”, a spus el. „Această criză a arătat deja că nicio țară nu poate trece singură. Europa aduce o valoare adăugată de neînlocuit”.

Aceste puncte de discuție au fost menționate cu câteva zile înaintea videoconferinței de pe 29 octombrie. Atunci este programat un summit online pentru a face bilanțul epidemiei de Covid-19. Vor participa toți șefii de stat și de guvern ai UE. Cel mai recent summit a avut loc pe 15-16 octombrie.

Citește și: