Veste importantă pentru România: cum a reușit să producă primul test rapid de depistare a virusului

Veste importantă pentru România: cum a reușit să producă primul test rapid de depistare a virusului

Cercetătorii din toată lumea caută soluții pentru a stopa pandemia de coronavirus, dar până la apariția unui vaccin, ar mai fi nevoie de mai multe. O veste bună e că România a reușit să producă primul său test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2.

România a produs primul său test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2. E lansar de două companii partenere autohtone, Romlab și Sintofarm și are girul autorităților competente.

Practic, acest test, primul produs în România, a primit avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru producţie şi comercializare.

Primul test rapid de depistare a virusului produs în România

Specialiștii susțin că, prin folosirea testului rapid, se pot detecta anticorpii daţi de SARS-CoV-2 în doar cinci minute. Kitul de testare funcţionează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sângele recoltat intravenos. Nivelurile de sensibilitate crescute ale testului rapid permit identificarea anticorpilor virusului în cazul celor care au luat contact cu el, inclusiv cazurile asimptomatice.

Testul rapid completează, de fapt, testarea PCR – cea care-ți arată dacă ești infectat cu noul tip de virus la acel moment. Testul rapid, așa cum spuneam, îți arată dacă ai anticorpi, adică dacă ai avut la un moment dat virusul.

Companiile din România care produc testul susțin că pot realiza 50.000 de bucăţi zilnic, cu posibilitate de dublare rapidă a acestei cantităţi, în vreme ce, momentan, statul asigură, în general, cam jumătate din acest număr.  Aceste teste pot fi folosite pentru testarea în masă a populaţiei şi astfel se pot identifica potenţiali donatori de plasmă pentru tratarea cazurilor grave. În cazul în care apare vaccinul anti Covid, cei care nu fac anticorpi ar putea fi vaccinaţi primii.

„Are o sensibilitate de 90,60%, acurateţea lui este de sută la sută, şi venim în completarea testelor PCR, şi deja ştim că aceste aparate sunt foarte aglomerate, sunt foarte multe probe şi durează, în majoritatea clinicilor, peste 48 de ore până să se ofere rezultatul pacienţilor. Aşteptăm de săptămâna viitoare să luăm legătura cu instituţiile de stat să vedem, nu ştiau că se fabrică încă în România”, a declarat pentru Mediafax, Sima Ioana, director general Romlab.

Citește și: